Ministar Tolušić objavio koji trgovački lanac je imao zaraženo meso

ilustracija
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Reagirajući na priču o povlačenju piletine u kojoj je utvrđena salmonela iz trgovina jednog lanca, a o čemu građani Hrvatske nisu bili informirani, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić objavio je u srijedu kako je riječ o trgovačkom lancu Lidl.

– Nakon provedenog postupka samokontrole i analize Lidl Hrvatska je 2. studenoga prijavilo Ministarstvu poljoprivrede da je utvrđena salmonela u uzorcima svježih pilećih prsa pakiranim po jedan kilogram, podrijetlo Poljska, dobavljač Mesna industrija Braća Pivac, s rokom trajanja do 25. listopada 2016. te u pačjim prsima s kožom pakiranim po 420 grama, podrijetlo Mađarska, dobavljač Hungerit, s rokom trajanja do 28. listopada 2016., priopćeno je iz Ministarsta poljoprivrede.

Pozitivan nalaz Lidl je dobio 2. studenoga na uzorku uzetom 21. listopada iz svog distribucijskog centra u Perušiću.

Lidl je od dobavljača mesa, Mesne industrija Braća Pivac, zatražio njihove nalaze za iste proizvode. Iz Pivca su Lidlu potvrdili da su tri nalaza analiza koje su oni napravili negativna na salmonelu.

Prema vlastitoj proceduri, dan prije isteka roka trajanja, Lidl Hrvatska proizvode povlači iz prodaje i svi su neškodljivo uklonjeni.

obilazak tvrdave sv nikola ministar tolusic 050416 9

Ministarstvo poljoprivrede je, navodi se u priopćenju, 4. studenoga po dobivanju obavijesti od Lidla, zatražilo dodatne informacije od veterinarske inspekcije s terena te prikupljanje svih potrebnih dokumenata kako bi se situacija prijavila u EU RASFF (sustav brzog uzbunjivanja za hranu). Veterinarska inspekcija je nakon prikupljanja dokumentacije i svih potrebnih podataka 10. studenoga obavila još jedan nadzor u Mesnoj industriji Braća Pivac i utvrdila da se u objektu ne nalaze proizvodi svježih pilećih prsa uvezenih iz Poljske. Sutradan nacionalna kontakt točka prosljeđuje informaciju u EU RASFF.

Ministarstvo je kontaktiralo Lidl Hrvatska gdje su nam potvrdili da svi građani koji su kupili meso za koje se sumnja da je zaraženo salmonelom, isto mogu vratiti u najbližu trgovinu Lidla i tamo će dobiti povrat novca, neovisno o tome imaju li račun.

Važno je napomenuti da dobra termička obrada hrane (kuhanje/pečenje) uništava salmonelu te uklanja opasnost od obolijevanja ovom zaraznom bolešću.

– Kao ministar poljoprivrede osobno smatram da javnost mora odmah biti obaviještena o svakoj potencijalnoj opasnosti za zdravlje, bez obzira što procedure to ne nalažu. Iako je Ministarstvo poljoprivrede postupilo po svim zadanim procedurama, morali smo biti brži i učinkovitiji. Moramo promijeniti način razmišljanja i ne biti birokrati, nego uistinu voditi brigu o našim građanima. Smatram da smo mogli učiniti više i zato ću tražiti odgovornost nadležnih u Ministarstvu poljoprivrede, izjavio je ministar Tolušić.


Pratite nas i na društvenim mrežama: