Limunu cijena od ljeta drastično skočila

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Uvozni limun putuje do nas i mjesec dana. U Španjolskoj se kilogram prodaje za tri kune, a kod nas preprodaje i po deset puta skuplje. Domaćeg nema dovoljno…

Još prije samo dva mjeseca kilogram limuna mogao se nabaviti po cijeni do osam kuna. Sada mu cijena doseže i 25 kuna jer u zemljama iz kojih ih uvozimo završava sezona.

– U Španjolskoj i Italiji istovremeno se prodaju za dvije do tri kune, no na putu do Hrvatske prođu nekoliko preprodavača i ‘korekcija’ cijena. Limun putuje i do mjesec dana. Da nije tretiran, istrunuo bi, a sa premazom od silikona koji ga štiti od plijesni može trajati i do četiri mjeseca – kaže Slavomir Rafanelli koji na Visu uzgaja limun.

– Kod nas su idealni uvjeti. Da na Visu imamo 10.000 stabala i plastenike bilo bi dovoljno limuna za cijelu godinu i ne bi se uopće morao uvoziti. Uzgojen na većim površinama mogao bi biti jeftiniji, po tri ili četiri kune. No, država bi trebala otkupljivati višak i skladištiti ga, a kad padne ponuda, prodavati – dodao je Rafanelli.

Ima 500 stabala limuna, a na Visu ih je oko 8000. Većinom su u ekološkom uzgoju, no nemaju svi ekocertifikate. Limuni su na Visu tek počeli sazrijevati, a prava, intenzivna berba će biti za petnaestek dana. Imat će ih do siječnja.

Uvoznog limuna pune su tržnice, a cijene su od 15 do 25 kuna, koliko stoje u Zagrebu na trešnjevačkoj tržnici. U petak su po 16 kuna bili limuni s Neretve, a oni iz Metkovića po 18 kuna. Prodavač je tvrdio da su limuni iz Kaštela, no imali su iste naljepnice kao oni na susjednom štandu iz Turske. Bilo ga je i iz Španjolske i Cipra. Mnogi prodavači tvrde da domaćeg limuna još nema. I Rafanelli kaže da teško da netko može imati domaći limun osim iz plastenika jer naprosto još nije sazrio.

Na splitskoj tžnici limun stoji između 15 i 20 kuna. Većinom je iz Turske, a bilo je i argentinskog. I na zadarskoj tržnici limuni su uvozni, a stoje od 20 do 23 kune. Na pulskoj tržnici Veruda limuni su u petak bili od 20 do 22 kune. Na pulsku kao i na osječku tržnicu stigli su iz Španjolske i Turske.

Limun iz Turske u mrežici od 500 grama u Konzumu je 5,99 kuna, a u Plodinama je kilogram 11,99 kuna. Španjolski limun u Sparu je 22,99 kuna kilogram, a u Billi po 15,99 kuna.

izvor:24sata

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.