Izmjene dokumenta

HZJZ objavio nove kriterije: Po novome će i samoizolacija trajati 10 dana

Ilustracija/Arhiva

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je dokument kojim se samoizolacija osobe koja je bliski kontakt oboljele osobe i službeno skraćuje sa 14 na 10 dana. Iznimka su osobe koje rade u ustanovama za smještaj i boravak za starije i teško bolesne osobe te osobe s invaliditetom, u kojih karantena traje 14 dana.

Kriteriji za prekid izolacije podijeljeni su na četiri kategorije bolesnika: oboljeli s blagom ili umjerenom kliničkom slikom, oboljeli s teškom kliničkom slikom, oboljeli koji je imunokompromitiran djelatnik kolektiva s osjetljivom populacijom i asimptomatski oboljeli od Covida-19.

Nadalje, klinički kriterij za prestanak izolacije su minimalno tri uzastopna dana bez povišene tjelesne temperature bez primjene antipiretika i značajno poboljšanje ostalih simptoma.

Kada je u pitanju postupak s bliskim kontaktima oboljelog od Covida-19, radi smanjenja širenja infekcije svi bliski kontakti moraju ići u karantenu odnosno samoizolaciju. Bliske kontakte, navode iz HZJZ-a, nije potrebno testirati na početku ni tijekom karantene ako ne razviju simptome bolesti. Svi oni podliježu karanteni u trajanju od 14 dana od zadnjeg bliskog kontakta sa zaraženom osobom.

Cijeli dokument pročitajte OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.