Gradonačelnik Metkovića: Dosta je ‘jesam te’ poreza, evo kako bih ja srezao državnu upravu

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

GRADONAČELNIK Metkovića Božo Petrov kojeg je šira hrvatska javnost upoznala kao provoditelja uspješne racionalizacije troškova u Gradskoj upravi Metkovića, predstavio je danas vlastite smjernice za sustavnu racionalizaciju troškova države i to, kako kaže Petrov – od vrha do dna!

Režite nepotrebne rashode

Svaku mjeru koja Hrvatsku okreće prema izlazu iz dugogodišnje nepodnošljive krize valja pozdraviti, pa tako i ovu kojom se radnicima podižu neto plaće. Međutim, kao što jedna lasta ne čini proljeće tako ni jedna mjera ne čini napredak. Jedan korak ne  znači hodanje, ako ga ne prate drugi koraci. Pozdravljajući taj „jedan korak“ želimo hrvatskim državnim  vlastima, Vladi – ali i Saboru, Predsjedniku države, pa i mnogim lokalnim samoupravama – preporučiti i  druge korake:

1. Odbaciti „jesam te“ porezni sustav

Baš kao što je bilo potrebno žurno radnicima povećati neto plaće, potrebno je i poduzetnicima
hitno smanjiti dio nameta na te iste plaće, jer – recite to jasno radnicima – uskoro im neće imati tko  isplaćivati nikakve plaće.  a) Rasteretite poduzetnika od lihvarskih nameta na svaku kunu koju pokušava zaraditi (posebno proizvodni dio gospodarstva), b) cjelokupnom gospodarstvu omogućite jednostavniji i razumljiviji sustav poreznih i raznoraznih drugih „jesam te“ nameta. Sabore i Vlado, žurno odbacite „jesam te“ porezni sustav, jer nam se s takvim humorom crno piše – učinite to odmah!

2. Mjere prema dosadašnjem učinku, a ne prema „kolektivnoj solidarnosti“

Nažalost ova je Vlada (uostalom kao i prethodne) sklona provoditi nepripremljene ad-hoc mjere,
bez stvarne analize svih učinaka i šireg plana u koji se te mjere trebaju uklopiti. Voljeli bi da
najavljene mjere povećanja neto plaća radnicima, uz već prethodno navedeno smanjenje opterećenja  poduzetnicima, prati i: a) korektno raspoređena racionalizacija između države i lokalnih samouprava zbog naknadnih  manjih prihoda b) financijska stimulacija lokalnih samouprava koje su u prethodnom razdoblju poslovale pozitivno i odgovorno

Ako manjak prihoda zbog navedene mjere bude stavljen prvenstveno ili potpuno na teret lokalne
samouprave, evo što trebaju znati građani Metkovića, Omiša, pa naravno i cijele Hrvatske. Preuzimanjem uprave grada Metkovića, naslijedili smo opustošenu gradsku blagajnu s dugovima koji  su dosezali do 18 milijuna kuna. U samo petnaest mjeseci uspjeli smo prepoloviti taj dug radikalnom racionalizacijom koja je, osim smanjenja zaposlenika u gradskoj upravi, značila i gotovo jednogodišnji minimalac za sve djelatnike počevši od gradonačelnika, pa nadalje. Grad ostavljen da na tankoj niti visi nad bezdanom već petnaest mjeseci izvlačimo iz tog financijskog ponora bez ičije pomoći.

Štoviše, štedeći na sebi i vraćajući naslijeđene dugove koji dotad nikoga u državi nisu ni zanimali ni brinuli, oslobodili smo i usmjerili dio sredstava u pisanje projektne dokumentacije za EU projekte kako bismo dokraja stabilizirali i stavili na noge pokleknuli grad. I što nam kao nagradu priprema država svojim mjerama? Nakon što smo izracionalizirali 9 milijuna kuna u periodu u kojem mnogi nisu ni lipu, država nam poručuje da će nas „srezati“ za još 3 milijuna!

Nisu se uopće zapitali može li grad koji je sam na sebi uštedio 9 milijuna, uopće preživjeti uskraćen za još 3! A istodobno nam postojeći zakonski okviri ne omogućavaju implementaciju bilo kakvih mjera kojima bismo nadomjestili taj manjak u proračunu.

IZVOR: index.hr

FOTO: metkovic.hr

3. Režite nepotrebne rashode!

No, nismo istupili kako bismo se samo žalili na nešto. Ne, jer prijedlog da radnici dobiju veće neto plaće je dobar. Želimo samo reći hrvatskoj javnosti, a ujedno poručiti i Vladi i Hrvatskom saboru, da postoji još niz dobrih i lako provedivih mjera racionalizacije, kako onih „vatrogasnih“, žurnih, tako i onih planskih, dugoročnih. Vidimo da se ministar financija trudi inicirati još neke mjere, ali se pitamo je li to strogo ograničeno soliranje jednog ministra (kojeg svakako treba u tome podržati) ili je to „šminkanje“ vladajuće garniture u zadnjim trenucima pred novu izbornu „udaju“ za naivnog mladoženju.

Predlažemo stoga dopune mjera racionalizacije javnih uprava, od lokalnih do državne (ili obrnuto):

Treba li nam 151 saborski zastupnik?

Napravite analizu broja realno potrebnih saborskih zastupnika. Ne koristite džepove građana za uhljebljivanje vaših stranačkih aktivista. Reducirajte broj zastupnika, smanjit će se izdaci za plaće, troškovi za odvojen život i putovanja, automobile, mobitele. Promjenom izbornog sustava u smjeru smanjenja broja zastupnika neće doći ni do kakvih problema u radu Hrvatskog sabora, to svi znamo iz prakse, jer se neki uopće ne pojavljuju ni na sjednicama ni na bilo kakvim drugim poslovima a redovito primaju plaću na teret hrvatskih poreznih obveznika. Smanjenje broja saborskih zastupnika prava je tema za novi izborni zakon!

Treba li Predsjedniku cijela regimenta raznoraznih savjetnika za poslove koje ionako
ne obavlja?

Savjetnik do savjetnika, a od savjeta kako Hrvatsku izvući iz ponora krize ni
savjetčića. Racionalizirajte ured Predsjednika odmah (kao i za budućnost) – smanjit će se
izdaci za plaće, troškovi za odvojen život i putovanja, automobile, mobitele. To je prava
tema za izmjenu izbornog zakona, pa čak i Ustava i položaja Predsjednika države. Režite
nepotrebne rashode!

Treba li nam ovolika politička uhljebljena mašinerija u ministarstvima?

Pomoćnik pomoćnika pomoćnog savjetnika je hrvatski standard. Racionalizirajte ministarstva – smanjit će se izdaci za plaće, troškovi za odvojen život i putovanja, automobile, mobitele. To je tek
početak prave teme za rezanje državne i lokalne administracije. Režite nepotrebne rashode!

Trebaju li nam 44 vladine agencije?

Godišnje koštaju oko 4 milijarde kuna, a „sviraju“ kao orkestar na Titaniku! To je prava tema za racionalizaciju državne uprave. Režite nepotrebne rashode!

Zakupi prostora?

Pogledajte izdatke za zakupe prostora koje plaćate privatnim „poduzetnicima“. S kojom
svrhom? Da bi u njima sjedili vaši aktivisti…To je stvarno neophodno? Smanjite bez korisne
poslove u nebrojenim „uredima za dangubu“, pa nećete morati plaćati najam i režije za
djelatnike od nekoliko minuta mjesečnog pojavljivanja „na poslu“. To je prava tema za
rasterećenje gospodarstva. Režite nepotrebne rashode!

Treba li nam ovolika administracija lokalne samouprave?

Ne treba! Ne trebamo ni nabrajati zašto, jer smo to sami vidjeli i znamo!Provedite racionalizaciju (od vrha do dna, od Predsjednika države, Hrvatskog sabora i Vlade, pa do zadnje općine i grada Metkovića, naravno), ako imate petlje izgubiti svoju glasačku mašineriju uoči izbora!

To je prava tema o najkatastofalnijoj trenutačnoj poplavi u Hrvatskoj – poplavi hrvatskog gospodarstva u mulju popucalih „poreznih nasipa“ koji zahtjevaju žurnu racionalizaciju. Režite neodrživi „porezni vodostaj“, jer ćete potopiti hrvatsko gospodarstvo od kojega, na kraju krajeva, budimo napokon iskreni, svi mi dobivamo i bruto i neto plaće! Da, Vlado, reži neodržive porezne prihode!!! Hod, a ne korak – plan, a ne „kljucanje“

Mogli bismo tako nabrajati danima…

Ili jedno, ili drugo…

Molim predsjednika Vlade, Predsjednika Sabora i Ministra financija da se javno očituju oko našeg prijedloga. Ili da nam predlože drugo rješenje što napraviti:

1. Zadužiti se? Hoćete li dati odobrenje? Do kada ćemo se zaduživati? 2. Ugasiti funkcioniranje grada? 3. Stopirati razvojne projekte? 4. Nešto drugo, treće ili četvrto?

Predložite, rado ćemo vas saslušati. Ali predložite nam kako ćemo hodati, a ne zakoračiti jedan korak, pa pasti, kako ćemo „jesti“, a ne „kljucati“ pa što bilo da bilo, „zrno“ ili kamenčić.

Ako ne znate što, primjenite naš prijedlog. Bit će to hod, a ne tek korak u pravom smjeru, pozdraviti će ga građani Hrvatske, nama Metkovcima i svim drugim građanima Hrvatske će omogućiti da napokon u pravom omjeru uživamo u blagodatima i sunca i kiše, a ne da nas bez plana i vizije ili sprži jedno ili potopi drugo.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.