Njegov posao iz snova

FOTO Peti na svijetu: Vlado Živković bavi se izvlačenjem udubljenja na autima, a najviše posla ima u EuropiFoto: Privatni album

Vlado Živković iz rodnog je Zatona prije devet godina preselio u Zaprešić, i to zbog ljubavi. Školovao se u Šibeniku za elektrotehničara, a automobili su ga oduvijek zanimali, stoga je zapošljavanje u tvrtki koja se bavi popravcima karoserija bio za njega kao dobitak na lotu. Danas je Vlado sam svoj šef u firmi ‘Ma-No Car Repairs’ za ravnanje udubljenja na vozilima bez naknadnog lakiranja, a za Šibenski portal je otkrio što ga veseli u tom poslu i koji su mu planovi za budućnost.

– Automobili su me oduvijek zanimali, sa starim sam još od osnovne škole bio u garaži i popravljao automobile, tako da mi je baš sjeo posao koji sam dobio 2011. godine u Zaprešiću. Oni su me obučili za posao, a ja sam iskreno tada prvi put i čuo za takav način popravljanja udubljenja na automobilima. Tri godine kasnije sam s kolegama otvorio firmu, a onda sam prije godinu i pol dana odlučio biti sam svoj šef – priča nam 32-godišnji Vlado.

Prije 10 godina u Hrvatskoj gotovo nitko nije ni znao za izravnavanje udubljenja na automobilima bez potrebe za dodatnim lakiranjem. Vozilo oštećeno od tuče, udarca vrata susjednog vozila ili pak udarca različitih predmeta u njega, vraća se u prvobitno stanje, popravak je puno jeftiniji u odnosu na druge načine popravka, a klijent ne gubi garanciju nad vozilom jer ostaje prvobitna boja. Bila je to novost na tržištu koja je najviše odjeknula u Europi i Vlado se pronašao u tom poslu.

– Mogu reći da 90 posto posla imam van Hrvatske, po Njemačkoj, Češkoj, Francuskoj… Menadžeri velikih tvrtki organiziraju posao i mi dolazimo raditi. Dakle nemamo posla sa strankama. Evo sada mi počinje sezona krajem šestog mjeseca i negdje do konca rujna ili listopada budem van Hrvatske, dok sam preko zime baziran na Hrvatsku odnosno Rijeku, Split i Zadar – objašnjava Vlado.

Sistemom poluge ili tehnikom izvlačenja vrućim ljepilom, Vlado ravna karoseriju vozila bez potrebe za naknadnim lakiranjem. Posao je to koji je jako cijenjen i tražen, a shodno tome pristojna je i zarada.

– U tom poslu treba biti jako precizan, ali ja baš uživam u njemu. Prije par godina bio sam u Njemačkoj na svjetskom natjecanju u toj branši. Među 40 natjecatelja osvojio sam peto mjesto, a zadatak nam je bio tko će u što kraćem roku što bolje izravnati udubinu – govori 32-godišnji Zatonjanac.

Uz izravnavanje udubljenja, Vlado se bavi i popravcima ogrebotina na laku te poliranjem farova. Danas, osam godina otkako se počeo baviti tim poslom, uviđa kako je sve veći broj firmi koje se bave time u kontinentalnoj Hrvatskoj. Zato sa suprugom Marijom i djecom planira u budućnosti preseljenje na obalu, s obzirom da taj posao na Jadranu još nije rasprostranjen…

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.