Turistički i sanitarni inspektori od 1. srpnja kreću s koordiniranim inspekcijskim nadzorima. Cilj nadzora biti će utvrđivanje spremnosti za turističku sezonu, a njime će biti obuhvaćeno poslovanje ugostiteljskih objekata, hotela, kampova i marina.
– S obzirom na to da je visoka razina općih higijenskih uvjeta i mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti, uz ponudu sigurne hrane i osiguranje posebnih sigurnosnih mjera, važan preduvjet za kvalitetnu turističku ponudu, turističkim inspektorima će se u nadzoru pridružiti sanitarni inspektori. Oni će kontrolirati ispunjavanje zakonskih obveza iz područja sigurnosti hrane, vode, zaštite pučanstva od zaraznih bolesti, pridržavanje protuepidemioloških mjera i mjera socijalnog distanciranja u skladu s preporukama i uputama HZJZ-a kako bi se izbjegao rizik od zaraze od bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 – najavili su iz Državnog inspektorata.
Posebno će se kontrolirati legalitet i ispunjavanje zakonskih obveza propisanih uvjetima za vrstu i kategoriju objekta, a na internetskim stranicama Državnog inspektorata objavljen je i dokument ‘Elementi kontrole u nadzoru’ u kojem je podrobnije navedeno što će se sve kontrolirati.
– Cilj ovih koordiniranih nadzora nikako nije kažnjavati već doprinijeti da ugostiteljski i turistički objekti, hoteli, marine i kampovi budu maksimalno spremni za dolazak turista – istaknuo je glavni državni inspektor Andrija Mikulić.
U Hrvatskoj posluje oko 764 hotela, 204 kampa i 61 luka nautičkog turizma. Najviše tih hotela, kampova i marina smješteno je u Dalmaciji, Primorju i Istri te će inspekcijskim nadzorom biti obuhvaćeni oni koji će tijekom ove sezone biti otvoreni za turiste.