Donio srebro u Hrvatsku: Zagrebački srednjoškolac dokazao kako tvornička hrana utječe na okus piletine

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Kažu kako je u gomili vrlo teško uočiti dobre, ali zapravo vrlo lako one izvrsne. Jedan od takvih srednjoškolaca svakako je i Nikola Pischiutta, učenik trećeg razreda V. gimnazije Zagreb. Kada je bio još u prvom razredu, Nikola je za zadatak dobio samostalno izraditi znanstveni rad. Odlučio je tako istražiti na koji način domaća i tvornička hrana utječu na razvoj i ponašanje pilića te, u konačnici, na okus njihova mesa. Upravo to istraživanje ovih mu je dana priskrbilo srebrnu medalju na prestižnom Međunarodnom natjecanju mladih znanstvenika, piše Srednja.hr.

Međunarodno natjecanje mladih znanstvenika (International Conference of Young Scientist – ICYS) natjecanje je za mlade znanstvenike srednjoškolce od 14 do 18 godina. Cilj organizatora upoznati je srednjoškolce s metodama znanstvenog istraživanja, što uključuje razne faze istraživačkog rada – od definiranja istraživačkog pitanja do sumiranja rezultata u zaključak.

Ovogodišnji ICYS održao se u Beogradu, a među najboljim učenicima iz 32 zemlje našao se i Nikola Pischiutta, učenik trećeg razreda V. gimnazije Zagreb. Uz mentorstvo profesorice Romane Halapir Franković, Nikola je proveo istraživanje i sastavio rad na temu ‘Utjecaj domaće i tvorničke hrane na razvoj i ponašanje pilića’ (‘The impact of food on the development and behaviour of chickens Gallus gallus domesticus L.’). Upravo taj rad na Međunarodnom natjecanju mladih znanstvenika donio mu je srebrnu medalju.

Dokazao da vrsta hrane bitno utječe na razvoj pilića i okus mesa

Kao što je vidljivo i iz samog naslova Nikolina rada, istraživao je kako domaća i tvornička (industrijska) hrana utječu na razvoj i ponašanje pilića te na okus njihovog mesa i samu isplativost proizvodnje.

– Jednostavno sam podijelio piliće u dvije skupine od po deset članova i jednu skupinu hranio domaćom, a drugu tvorničkom hranom. Na kraju smo došli do zanimljivih zaključaka: pilići koji jedu domaću hranu sporije rastu, ali se pravilnije razvijaju, za njihov uzgoj potrebno je oko 50% manje uloženog novca, ali oko 75 posto više vremena da postignu istu masu, također meso pilića hranjenih domaćom hranom je ukusnije. Najbitniji zaključak bi bio da vrsta hrane bitno utječe na razvoj pilića te na okus pilećeg mesa, otkrio  je Nikola.

Prošle je godine sudjelovao državnom natjecanju iz biologije u istraživačkim radovima s tim istim projektom. Upravo mu je drugo mjesto na državnom i osiguralo plasman na ICYS. Pojasnimo kako na tom međunarodnom natjecanju postoji više kategorija: Engineering, Mathematics, Physics, Computer science, Life science i Environmental science. Nikola se natjecao u kategoriji Life science u kojoj je sudjelovalo 30 radova.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

(FOTO: Facebook/V.gimnazija)


Pratite nas i na društvenim mrežama: