Od petka u ponoć

DIP poziva na poštivanje izborne šutnje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Državno izborno povjerenstvo pozvalo je sve sudionike nedjeljnih lokalnih izbora, odnosno fizičke i pravne osobe te medije da poštuju izbornu šutnju koja počinje u petak u ponoć, a završava u nedjelju u 19 sati.

Za kršenje izborne šutnje propisane su novčane kazne koje se kreću od tri tisuće kuna za fizičku osobu do pola milijuna kuna za pravnu osobu. Kandidati koji prekrše izbornu šutnju mogu biti kažnjeni s deset tisuća do 30 tisuća kuna.

DIP naglašava kako je za vrijeme izborne šutnje zabranjeno javno predstavljanje i obrazlaganje izbornih programa sudionika biračima, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, objavljivanje procjena izbornih rezultata kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, izjava i intervjua sudionika izborne promidžbe te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela.

Iz DIP-a pozivaju sudionike lokalnih izbora te druge fizičke i pravne osobe da se za izborne šutnje suzdrže od iznošenja i obrazlaganja izbornih programa, objavljivanja promidžbenih poruka i fotografija kandidata u medijima, postavljanja novih promidžbenih plakata ili letaka. Također, poziva ih da birače ne nagovaraju da glasuju za određene izborne sudionike, telefonski, SMS-om ili mailom.

Trebaju se suzdržati i od postavljanja novih promidžbenih sadržaja poput statusa, videa, slika ili komentara na društvenim mrežama, a koji se izravno objavljuju na naslovnicama kao novosti ili na privatnim profilima povezanih privatnih korisnika društvenih mreža.

DIP je pozvao i medije i medijske nakladnike da se suzdrže od objavljivanja fotografija, izjava, intervjua, navođenja izjava ili pisanih djela svih izbornih sudionika bez obzira na to radi li se o temi koja je izravno vezana za izbornu promidžbu ili o bilo kojoj drugoj temi te da uklone iz svojih programskih sadržaja sve što predstavlja izbornu promidžbu, kao što su primjerice reklame, linkovi i ‘banneri’ na portalima koji vode na mrežne stranice izbornih sudionika.

Povrede izborne šutnje prijavljuju se općinskim, gradskim i županijskim izbornim povjerenstvima te Izbornom povjerenstvu Grada Zagreba, čiji su kontakt-podaci objavljeni na mrežnoj stranici DIP-a.

 

 

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.