Dobra vijest

Capak objavio: ‘Krivulja se prelomila, treći val je završen’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Na otvaranju prvog drive-in punkta za cijepljenje u Virovitici Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, novinarima je potvrdio da je treći val pandemije završen.

– Krivulja se prelomila, broj novooboljelih nam pada. Očekujemo da će kroz nekoliko dana pasti i broj hospitaliziranih i preminulih – rekao je Capak.

Novinari su ga potom pitali znači li to da je epidemija gotova.

– Nije gotova epidemija, nego je završen treći val koji još na svom repu može imati nekih varijacija s brojem novooboljelih – rekao je Capak.

Capak je, također rekao, da u Hrvatskoj imamo rok do kraja lipnja za potrošiti dva milijuna doza i da ćemo do tada procijepiti oko 55 posto stanovništva. Najavio je i pojačano cijepljenje u svim hrvatskim županijama.

– Cjepivo AstraZenece je dobro cjepivo, u vrlo rijetkim slučajevima se događaju tromboembolijski događaji i apsolutno je ogromna prednost cijepiti se – poručio je Capak.

Kazao je kako svi oni koji imaju dovoljno cjepiva trebaju cijepiti svakog dana u tjednu.

Pojasnio je i da osobe koje su preboljele covid unazad šest mjeseci trebaju primiti samo jednu dozu cjepiva jer su, kako je rekao, studije pokazale da druga doza nema učinka. Dodao je kako je polovica zemalja Europske unije već donijela takvu odluku, a polovica razmišlja o tome.


Pratite nas i na društvenim mrežama: