Bezreceptni lijekovi opet poskupili, a u svemu opet ispaštaju građani

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Niže cijene i veća dostupnost lijekova pacijentima uz uštede – to je trebala donijeti porezna reforma kojom je od 1. siječnja 2019. država rasteretila cijene svih bezreceptnih lijekova snižavanjem stope PDV-a s 25 na 5 posto, izjednačivši ju s onom za lijekove na bolničkoj listi, na recept.

U ljekarnama cijene bezreceptnih lijekova potiho ali sigurno idu gore, a upravo s 2. svibnja stigla su i nova poskupljenja. Tako bi dizanje cijena moglo do kraja godine poništiti niži PDV. U svemu opet ispaštaju građani. A odlasci preko granice po jeftinije lijekove, očito, neće prestati, prenosi Novac.hr

Ujednačavanje stope PDV-a bezreceptnih i receptnih lijekova s početkom godine za gotovo 500 lijekova bez recepta, pretežito analgetika i lijekova za prehladu, spustilo je njihove cijene za oko 17 posto. No već nekoliko dana poslije oduševljenje građana je splasnulo – jedan od većih proizvođača (njemačka tvrtka Berlin-Chemie) najavljuje poskupljenje, što je Hrvatska ljekarnička komora oštro osudila, a prognoze ljekarnika bile su da će se i drugi povesti za tim lošim primjerom. I jesu. Cijene velikog broja bezreceptnih lijekova otišle su gore za nekoliko kuna u većini ljekarni, no neke su skočile i više. To su za sada učinile četiri tvrtke, uz navedenu Berlin-Chemie.

– Već u ožujku bilo je poskupljenje od strane tvrtke Bayer, koje se odnosi na nešto šumećih tableta, otopina za kožu, za oko jednu kunu. Od 2. svibnja imamo poskupljenje od tvrtke Sandoz. Riječ je o septoletama za grlo i sprejevima, pripravcima za iskašljavanje, probioticima i kapima za nos. Cijene su otišle gore pretežito od jedne do četiri kune. Jedan kombinirani analgetik tvrtke Alkaloid poskupio je za 80 lipa, a kapi za oči za oko sedam kuna – kažu u Ljekarnama Srce Osječko-baranjske županije. Neslužbeno se saznaje da će rasti ili su već porasle cijene nekih lijekova i tvrtke JGL – Jadran Galenski laboratorij.

– Baš danas neki su lijekovi poskupjeli, a cijene su išle gore i u travnju. Kapi za nos Operil sada koštaju 41,50 kuna, a bile su 39 kuna. Linex forte stoji 60 kuna, a bio je 57 kuna. Poskupio je i Voltaren emulgel, koji sada u malom pakiranju košta 57 kuna, a bio je 55,50 kuna – rekli su u jednoj od PrimaPharme ljekarni u četvrtak.

No, napominju, nisu poskupjeli neki analgetici, koji su najtraženiji. Primjerice, popularni Neofen forte, koji i dalje iznosi 31,20 kuna, a prije Nove godine stajao je 37 kuna. Ili Lekadola, koji je prije siječnja trebalo platiti 25 kuna, a sada mu se cijena i dalje kreće oko 16 kuna. Još nije poskupio ni Aspirin plus, i dalje je 37,70 kuna, kao ni Maxflu, Caffetin… Ali ne znači da uskoro neće. U ljekarnama su mišljenja kako će u nekoliko mjeseci rasti cijene svemu onome što je s PDV-om otišlo dolje.

– Ovi što su već podigli cijene za koju kunu mogli bi još jednom to napraviti do kraja godine – dodaje voditeljica jedne ljekarne. U Farmaciji pak govore kako još nisu imali većih poskupljenja, osim onoga Prostamola Uno tvrtke Berlin-Chemie, kada je s 88 kuna malo pakiranje od 30 tableta još u siječnju tek nekoliko dana nakon pojeftinjenja skočilo na 104 kune.

– Mi ljekarnici dočekali smo niži PDV s odobravanjem, jer to je bio velik iskorak. Naši su pacijenti u potrazi za nižim cijenama lijekova odlazili preko granice, u BiH i Srbiju. Država je to prepoznala i izišla u susret građanima. Međutim, sve upućuje na to da to neće potrajati, jer proizvođači nemaju empatije, a cijene kontinuirano rastu pomalo. Sada se to možda ne osjeti, ali nakupit će se – kažu u jednoj od Ljekarni Srce.

Naime, zalihe na policama ljekarni odmah nakon spuštanja PDV-a u siječnju brzo su se potrošile pa mnogi građani nisu stigli ni osjetiti pad cijene. Primjerice, spomenutog lijeka Prostamol Uno, koji uzima velik broj starijih muškaraca, i to uglavnom umirovljenika. Pa su maloprodajne cijene novih količina lijekova, naručenih nakon Nove godine, u nekim slučajevima gotovo identične prijašnjima.

FOTO Ilustracija/arhiva

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.