Otkrio razgovara li se o kažnjavanju onih koji ne nose zaštitne maske

Beroš: ‘Održavanje fizičkog razmaka je najvažnije. Ako to nije moguće, onda je važna maska‘

Dnevniku Nove TV gostovao je ministar zdravstva Vili Beroš te je kazao da je stigao nalaz inspekcije resornog Ministarstva o ilegalnom domu za starije u Legradu gdje su novim koronavirusom zaražena 24 štićenika i troje zaposlenika. Vlasnik nije imao dozvolu za rad i protiv njega će najvjerojatnije biti podnesena kaznena prijava. U domu je ukupno bilo 36 štićenika.

S druge strane, zbog smrti pacijenta na hemodijalizi u Županijskoj bolnici Čakovec, ministar Beroš nije javnosti iznio što se zapravo dogodilo. Toksikološki nalaz se čeka, ali i informacija koliko je osoba odgovorno i zašto je došlo do zamjene sredstava zbog čega je pacijent na kraju i umro. Naime, pacijent je bio pod sumnjom zaraze koronavirusom, pa je sestra koja je bila uz njega morala biti u zaštitnom odijelu.

– U tijeku je i rad Povjerenstva za unutrašnji nadzor u županijskoj bolnici. U tijeku su i izvidi zdravstvene inspekcije. Ovaj slučaj nije jednostavan, kazao je Beroš te dodao da je on zadužen za praćenje zdravstvene situacije, a ovo je pitanje za druga područja, prenosi Jutarnji.hr

Što se tiče obveznog nošenja zaštitnih maski u zatvorenom, Beroš je kazao da se još nije razgovaralo sankcioniranju onih koji se toga ne pridržavaju.

– Ono što je važno jest ukazivati na važnost nošenja zaštitnih maski. Naime, održavanje fizičkog razmaka jedan je od najvažnijih načina sprečavanja širenja bolesti. Naravno da nije uvijek moguće održati distancu i u tim je slučajevima maska vrlo važan element. Možemo reći da ovih dana nošenje maske postaje gesta s porukom – čuvanje je vlastita odgovornost, rekao je ministar za Dnevnik Nove TV.

Kaže da ‘nitko na ovom svijetu nema resurse’ da bi kontrolirao nose li svi ljudi maske. – Sve je na odgovornosti. Moramo znati da nošenjem maske štitimo druge, poručuje Beroš.

Ministar je otkrio da je ponovno otvoreno rodilište u Petrovoj ulici u Zagrebu nakon što je privremeno bilo zatvoreno jer je otkriveno da je jedan liječnik zaražen koronavirusom te je njegovih 15 kolega završilo u samoizolaciji.

Beroš kaže da, ako se svi budu pridržavali mjera, funkcioniranje zdravstvenog sustava nije upitno tijekom epidemije.

– Međutim, treba ponovno naglasiti da je sve ono što se radi na ulazu u zdravstvene ustanove od velike važnosti za čuvanje zdravlja pacijenata, ali i zdravstvenih djelatnika. Sve te procedure su stvarno nužne i to će najbolje doći na vidjelo tijekom jeseni kad će vjerojatno širenje virusa biti učestalije, objašnjava ministar.

Kada je riječ o problemu prekovremenih sati koji nisu isplaćeni liječnicima, Beroš je otkrio da su održana dva sastanka s Ministarstvom financija kako bi se definirao način otplate svih dosad neisplaćenih prekovremenih onim liječnicima koji podižu tužbe. Vjerojatno će biti plaćeni obročno.

Vili Beroš je istaknuo i da korištenje e-Uputnica zasad funkcionira vrlo dobro. – Oko 8200 naručivanja e-Uputnica dnevno je nešto što stvarno obećava, rekao je ministar zdravstva.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.