Vjerovnici prihvatili predstečajni plan TPP-a

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Na posljednjem ročištu u postupku predstečajne nagodbe Tvornice prešanih proizvoda održanom danas na Trgovačkom sudu u Zagrebu, vjerovnici su prihvatili plan Uprave te je stečaj te TLM-ove tvrtke izbjegnut. Vjerovnici su plan prihvatili s čak 90 posto glasova.

Ivan Svraka, povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u TPP-u, zadovoljan je ovakvim raspletom situacije i vjeruje kako TPP može nastaviti proizvodnju koja, podsjetimo, stoji već godinu dana.

ivan svraka

-Uprava radi na tome da se radnicima podijeli dio zaostalih plaća i riješe dubioze radnika. Predstečajni plan zapravo je nagovještavao dvije najvažnije stvari, plaće radnicima i uspostavljanje proizvodnje. Mi u Sindikatu metalaca Hrvatske smatramo da ovo nije kupovina vremena za Tvornicu prešanih proizvoda jer se njoj do sada onemogućavalo raditi, a ona to može jer ima snage i volje – kazao nam je u telefonskom razgovoru Svraka.

S druge strane, u Tvornici valjanih proizvoda nakon što su odbijene sve četiri žalbe vjerovnika Fininim rješenjem predstečajni postupak je službeno obustavljen. Otvara se pitanje tko će predložiti stečajni postupak kako bi se realizirale strateške namjere slovenskog Impola vezane uz nastavak poslovanja kroz zakup u stečaju i kasnije preuzimanje. No, Impol je postao bitna karika i za mogući spas TLM-ove Tvornica prešanih proizvoda, piše Poslovni dnevnik.

Riječ je o transakciji kojom Impol preuzima nekretnine opterećene hipotekom u korist Jadranske banke, a u vlasništvu su Adriala. Slovenska tvrtka, naime, zainteresirana je za preuzimanje Valjaonice kao tehnološke cjeline, pa su za proizvodnju bitne i nekretnine na kojima se nalazi infrastruktura. Tu su glavna trafostanica, energetski kanali, crpilište industrijske vide i pumpna stanica, prilazne ceste, ukratko, sve bez čega ne može. Dio te infrastrukture koja će pripadati budućoj cjelini u vlasništvu je Adriala, pa je dogovoreno da navodno za 30 milijuna kn nekretnine pod hipotekom prijeđu Impolu. TLM TPP bio bi rasterećen hipoteke čime se smanjuje i dug prema Jadranskoj banci.

TLM TPP zapošljava 110 radnika kojima duguje pet plaća, a prije godinu dana prekinuta je kontinuirana proizvodnja. S 5000 tona godišnje u prešaoničkom programu potencijalnim investitorima nije nezanimljiv. Lani su na tvrtku bacili oko Talijani, po novome i neki iz Grčke, a možda je želi i Impol. Iako sam proizvodi 70.000 tona prešanih proizvoda godišnje, moguće je da nekoliko tisuća tona u šibenskoj tvrtki ne bi bio takav problem ako bi se riješili neželjene konkurencije u susjedstvu.


Pratite nas i na društvenim mrežama: