ULJA NI ZA LIJEK: Najgori urod maslina u posljednjih 50 godina!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

– Ne pamtim ovako lošu godinu, a od 1980. sam intenzivno u maslinarstvu. Moja punica, 20 godina starija, kaže da ni ona ne pamti ovakvu katastrofu. Dakle, preko 50 godina nije bilo ovako loše situacije s urodom maslina. Ako što i ima, trebalo bi što prije ubrati, jer ako se digne jak vjetar, bura ili jugo, i ono što je rodilo otpast će na zemlju – kaže Davorin Pamić, umirovljeni bivši voditelj županijske Poljoprivredne savjetodavne službe.

KIŠA I BOLESTI

Svi stručnjaci, pa tako i Pamić, smatraju da je krivac za tako katastrofalnu godinu velika kiša koja je padala cijelo ljeto, a naročito u šestom mjesecu, kad je maslina u cvatu, kiša je uništila pelud, pa se masline nisu ni oplodile kao inače.

– Nakon toga došlo je i kišovito ljeto, pa je ono što se uhvatilo i rodilo napala bolest, ponajviše maslinova muha. Muha izlegne svoju ličinku u plod, a taj crv se hrani onim što je najbolje, dakle uljem. Tako da će ove godine i ono što je ostalo, a toga je vrlo malo i samo na određenim područjima oko Primoštena, dati manje ulja nego inače. S tim da će i to ulje biti lošije kvalitete, jer što crv više živi u plodu, ulje je kiselije – kaže Davorin Pamić.

masline_crvi3

Iznimno loša situacija je na području Tisnog i otoka Murtera, tamo maslina jednostavno – nema. Urod je toliko podbacio da vlasnici uljara razmišljaju hoće li uopće otvarati svoje pogone.

CIJELI TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU ŠIBENSKOG TJEDNIKA

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.