ŠIBENSKI INOVATORI: U 15 godina rada nagrađeni sa 26 zlatnih, 21 srebrnim i 11 brončanih odličja

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

– Svima nam je poznata vrijednost inovacija i koliko u njih  ulažu najrazvijenije zemlje svijeta. Jedan bljesak inovativnog uma može donijeti neizmjernu korist, novi proizvod, nova radna mjesta, novu dobrobit za poduzeće u kojem radi i za cijelu zajednicu. To bi nam posebno važno trebalo biti danas kada nam treba bilo što da nas povuče naprijed, otvori nova radna mjesta i izvuče iz krize.   Da bi inovatori mogli opstati kao trajni izvor dobra i  napretka u svojoj zajednici, osnovali smo društvo inovatora svjesni da jedino tako možemo kanalizirati znanje, pamet i  inventivnost u otvaranju novih radnih mjesta, osiguranju konkurentnosti i opstanku u društvu boljih  –  započinje tajnik i jedan od osnivača Društva inovatora ‘Faust Vrančić ‘ Šibenik, Josip Labura.

Društvo inovatora ‘Faust Vrančić’ Šibenik osnovano je u lipnju 1999.  godine na inicijativu Josipa Labure i Ante Duvančića, čime je otvorena mogućnost da se članovima pruži pravna, tehnička i financijska pomoć.

Svih 35 članova, koliko ih danas Društvo inovatora broji, u svojim radnim okruženjima nastoje poboljšati postojeće stanje, rješavati probleme u proizvodnji, poboljšati kvalitetu proizvoda i ostvariti uštede.  Članovi su različite  životne dobi, spola, struke i razine obrazovanja, a stalna aktivnost društva je da u toj širini prepoznaju kod pojedinca inovativni duh  i uključe ga u svoju organizaciju , pojašnjava  Labura čime se točno Faustovci bave.

Poticanje  inovativnog rada u školama i među mladima jedan je od ciljeva rada šibenskog Društva inovatora.  –   Ne treba očekivati, i nije dobro tako razmišljati, da će se sada odnekuda među nama pojaviti neki novi Nikola Tesla i da jedini takav može nositi status inovatora. Veliku vrijednost mogu imati i sasvim mali pomaci, naoko beznačajna unaprjeđenja proizvodnje ili preinake koje prosječne proizvode pretvaraju u znatno vrjedniju komercijalnu robu – objašnjava nam Labura.

inovacija3

– Prijeratna industrija u Šibeniku bila je poprilično razvijena, većina inovacija vezivala se za  proizvodnju i već je imala mjesto primjene – priča Labura  i dodaje da  danas stvari stoje malo drukčije.  – Nestajanjem velikih tvrtki iz proizvodnje nestale su i potrebe za njezinim unaprjeđivanjem pa inovatori osmišljavaju svoje ideje očekujući da ih netko prepozna i nađe im tržište –

Inovacije se ne događaju na traci i malo je inovatora koji stalno imaju neke nove ideje, kaže Labura. Većini ih se ponekad ‘upali lampica’, ali ako društvo u tom momentu ne prepozna ili poduzetnici ne zamijete u njihovoj inovaciji puteve vlastitog interesai napretka, onda se ideja brzo ugasi .

DOMAĆA I STRANA PRIZNANJA

– Stalno smo prisutni na većini nacionalnih izložba inovacija jer nam je to prilika da izlošci na našem štandu budu primjećeni od strane poduzetnika i da dožive komercijalizaciju na tržištu –

U petnaest godina postojanja Faustovci su tako osvojili s lijepu nisku priznanja na nacionalnim  i međunarodnim izložbama gdje su nagrađeni sa 26 zlatnih, 21 srebrnim i  11 brončanih  odličja.

inovacija2

Osim toga, Društvo se može pohvaliti da je u svojih šesnest godina djelovanja dobilo i ove nagrade:

–   PRIZNANJE HSI Društvu inovatora ‘Faust Vrančić’  Šibenik  za najbolju Hrvatsku udrugu inovatora za 2005. godinu.

–    ZLATNA KUNA- HGK ŠIBENIK  Društvu inovatora ‘Faust Vrančić’  Šibenik za deset godina     uspješnog promicanja duha inovatorstva 2010. godine.

–    ZLATNA PLAKETA GRADA ŠIBENIKA Josipu Laburi, tajniku i osnivaču Društva inovatora ‘Faust Vrančić’ Šibenik  2013. godine.

– Posebno smo ponosni na rad s mladima i uspjehe koji su sa njima ostvarili njihovi mentori. Nažalost, sve je manje mladih, a i njihovih mogućih mentora,  da se aktivno angažiraju na inovativnom radu, što  se posebno manifestiralo odlaskom profesora  Ante Duvančića iz Tehničke škole u mirovinu – priča Labura i naglašava da se mora ojačati taj segment rada s mladima te zainteresirati profesore da otkriju talent za inovatorsvo kod mladih. – Zajedno  s društvom im trebamo pomoći u realizaciji njihovih ideja –

A do ovih su ideja, u suradnji sa svojim mentorima, došli šibenski, kninski i drniški učenici srednje Tehničke škole:

Marko Erak – Automatsko praćenje TV- kamerom  –  Posebna nagrada za najboljeg mladog inovatora na  INOVA 2011

Ivan Budiša i Branko Pušelja, Ignacije Glasnović  –  Mini vjetroelektrana  –   zlatna medalja

Ante Žaja – Upravljanje semaforima za potrebe hitne pomoći  – srebrena medalja

Ante Rossini, Luka Pancirov  – Automatsko čišćenje peradarnika

Ante Žaja – Upravljanje semaforima za potrebe hitne pomoći

Tin Gačina – Bilin  –  Automatsko sjenilo za proizvodne hale

Ante Kranjac  –  Uređaj za ugađanje žičanih instrumenata

inovacija

 

Labura izdvaja i značajnije radove starijih članova Društva.

Ante Krvavica – Solarni zračni kolektor VC-SUN5 – Najbolji Hrvatski izložak INOVA 2012.

Boris Špadina  –  Postupak recikliranja aluminijskog otpada zaštitno rafinacijskim taljenjem pomoću                     kupke topitelja – mješavina soli

Milenko Bađim  –  Naprava za vođenje kliznih konstrukcija

Mario Morić   –   Podešivač otvorenosti zakretnog prozorskog krila

Neven Ninić   –   Solarna elektrana s kratkim difuzorom

Stipe Protega     –  Dizajn niskopodnog gradskog autobusa

Boris Belamarić  –  Nebesko oko – Sustav za pozicioniranje, nadzor i praćenje

Dražen Budiša  – Mjerač  frekvencije od 4 mhz do 1000 mhz

Josip Papak, Srđan Nanut i Ive Stipaničev  – Etui za beskontaktne kartice

inoavacija4

 

Zadnjom inovacijom zaštitnog etuia za beskontaktne kartice Društvo je potvrdilo svoj status jer su na osnovu te ideje, izlažući podsredstvom društva na nacionalnim sajmovima, bili prepoznati od stranog partnera koji im je omogućio proizvodnju i otvorio im dva nova radna mjesta.

NA USLUZI ČLANOVIMA

Svojim članovima Društvo je na usluzi za potrebe u izradi prototipa i postupcima patentne zaštite.                  Kako nemaju svoj prostor i opremu za izradu prototipa i maketa često su se snalazili i dobivali tehničku pomoć.  – Izgradnjom  prostora prilagođenog našim potrebama u novom prostoru Razvojne agencije Šibensko-kninske županije u Mandalini, kroz projekt koji su oni realizirali i uz podršku Šibensko-kninske županije i Grada Šibenika, i to će se rješiti. Već imamo uređeni  kancelarijsko – izložbeni prostor, a u skoro vrijeme očekujemo i opremanje strojevima i alatima prototipne radionice za naše potrebe.  Tada ćemo svojim članovima u vlastitom prostoru pružiti kompletne i daleko kvalitetnije usluge – najavio je Labura.

inovacija1

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.