Šibenska policija sumnja u vjerodostojnost braniteljskog statusa 107 osoba

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Braniteljski prosvjedi, koji traju već gotovo mjesec dana, aktualizirali su pitanje broja ljudi koji nezasluženo uživaju braniteljska prava. Javna je tajna da postoje oni koji su se nezakonitim radnjama okoristili ratom i još žive na račun poreznih obveznika. SDP-ov saborski zastupnik i član saborskog Odbora za ratne veterane Franko Vidović, u prošlotjednom intrevjuu Šibenskom tjedniku kazao je kako je pokojni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman u poslanici Hrvatskom saboru početkom 1996. godine iznio broj od oko 280 tisuća branitelja, da bi se danas brojka popela do pola milijuna. Kako je do toga došlo, nitko ne želi komentirati.

NIKAKO DO OBRAČUNA

U nekoliko je navrata najavljivan konačni obračun s lažnim braniteljima, koji prema računici ministra Matića državu, odnosno porezne obveznike, godišnje koštaju milijun eura po glavi, ali ništa se konkretnije nije poduzelo. Kao da se radi o osinjaku u koji još uvijek nitko nema hrabrosti dirati. Prosvjednici se od takvih slučajeva ograđuju, pozivajući Ministarstvo branitelja na odgovornost zbog činjenice da se, od objave Registra prije gotovo dvije godine, broj branitelja nije smanjio, a neki tvrde da se i povećao.

Prema podacima Ravnateljstva policije iz rujna ove godine, na razini policijskih uprava u cijeloj Hrvatskoj evidentirano je ukupno 1.580 predmeta, od kojih najveći broj otpada na PU Splitsko-dalmatinsku (314) i PU karlovačku (239), dok je Šibensko-kninska županija bila među onima s najmanjim brojem prijava.

SAMO DVA DJELA POTVRĐENA

Kako doznajemo od glasnogovornice PU Šibensko-kninske Marice Kosor, od objave Registra branitelja do danas u toj su Policijskoj upravi podnijete ukupno 54 prijave iz kojih proizlazi sumnja u vjerodostojnost braniteljskog statusa za 107 osoba.

Do sada provedenim kriminalističkim istraživanjima utvrđena je osnovana sumnja za dva kaznena djela, od kojih jedno kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti u vezi s člankom V Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije, i drugo kazneno djelo prijevare, shodno čemu su protiv tri osobe podnijete kaznene prijave nadležnom Državnom odvjetništvu u Šibeniku. Također, do sada su provedena 34 kriminalistička istraživanja, a 17 ih je još u tijeku.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.