Šibenik od Ministarstva čeka novac za otvorenje socijalne samoposluge

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Projekt socijalne prodavaonice u Šibeniku upućen je Ministarstvu socijalne politike i mladih, a odgovor se očekuje u rujnu ili listopadu 2015. godine, doznajemo od Tonke Mikulandre, ravnateljice Gradskog društva Crvenog križa Šibenik. Partner u ovom hvalevrijednom projektu im je Centar za socijalnu skrb, a suradnik je Grad Šibenik.

– Čak i ako nam se iz Ministarstva ne odobre sredstva, imamo najbolju volju i namjeru da otvorimo socijalnu prodavaonicu. Ona u mnogim gradovima već funkcionira, međutim stvar je u tome da svaka ima svoj sistem djelovanja, budući da ne postoji tipizirani obrazac otvaranja – objašnjava Tonka Mikulandra. Što se lokacije socijalne prodavaonice tiče, svakako bi se trebala nalaziti u centru grada i imati prilaz za vozila, i zbog dostave namirnica, ali i kako bi se omogućio pristup nepokretnim ili slabo pokretnim građanima.

– Grad Šibenik ponudio se pronaći lokaciju koja će zadovoljavati uvjete prodavaonice, a u kolikom će udjelu sudjelovati u financiranju, još ćemo se dogovoriti – nastavlja Mikulandra.

1.492 PRIMATELJA MINIMALNE NAKNADE

Od ravnateljice Centra za socijalnu skrb Šibenik, Davorke Grbac-Plavčić doznajemo da je u 2014. zajamčenu minimalnu naknadu primalo 1.273 korisnika, od čega 603 samca i 226 kućanstava s ukupno 670 članova. Brojke do svibnja 2015. nešto su veće.

– Ukupan broj primatelja zajamčene minimalne naknade je 1.492, od čega je 678 samaca te 259 kućanstava s ukupno 814 članova. Međutim, treba imati na umu da se radi o periodu godine u kojem uvijek imamo najviše korisnika. Dolaskom sezone i zapošljavanjem, uglavnom u turizmu, broj evidentiranih korisnika se smanjuje. Ukupno godišnje šibenski Centar za socijalnu skrb isplati oko 10 milijuna kuna primateljima zajamčene minimalne naknade – zaključuje Grbac-Plavčić. Naknada za samohrane roditelje, dodaje, iznosi 800, za odraslog člana kućanstva 480, a za dijete 320 kuna.

Imajući u vidu ove brojke, socijalna prodavaonica u Šibeniku trebala bi zadovoljavati osnovne potrebe za hranom i ostalim potrepštinama oko 1.500 socijalno ugroženih članova.

– Radit ćemo po uputnici koju smo dobili od Centra za socijalnu skrb. U svakom slučaju kriterij će biti materijalno stanje, bez obzira na godine. Dogovorit ćemo se s Centrom i uskladiti s Caritasom jer ne bi bilo u redu da netko ostvaruje pravo na pomoć i u Caritasu i u Crvenom križu. Velika su sredstva potrebna da se za sve korisnike osiguraju za početak osnovne namirnice poput brašna, šećera, ulja ili tjestenine. Također, treba pripremiti prostor u kojem će se sve nalaziti – objašnjava Tonka Mikulandra.

Što se tiče načina nabavke namirnica i ostalih potrepština koje će se nuditi u socijalnoj samoposluzi, Mikulanda navodi kako su razmišljali o donacijama velikih trgovačkih centara i o donacijama građana.

– Svaka se trgovina snašla na svoj način, neke surađuju s trgovačkim lancima, a neke se oslanjaju na pomoć dobrih ljudi. Mi još nismo ništa finalizirali jer još nemamo odobrena sredstva. Ali čak i ako sve propadne, ako projekt ne prođe u Ministarstvu, potrudit ćemo se sami da ga realiziramo – navodi predstavnica Crvenog križa Šibenik.

400 TISUĆA TONA HRANE ZAVRŠI U SMEĆU

Prema nekim podacima u Hrvatskoj se godišnje baci ili uništi oko 400 tisuća tona hrane. Zbog visokog PDV-a trgovcima je isplativije uništavati i bacati hranu nego donirati je pučkim kuhinjama i ostalim centrima za pomoć socijalno ugroženima.

Zakonom o poljoprivredi iz 2015. godine po prvi put razmatraju se mogućnosti doniranja hrane bez plaćanja PDV-a. Stvara se zakonski okvir za doniranje hrane i hrane za životinje, a sve s ciljem sprječavanja uništavanja velikih količina hrane, zaštite okoliša i pomoći krajnjim primateljima. Zakonom se utvrđuje da se može donirati samo hrana koja mora biti prikladna za prehranu te ispunjavati sve zahtjeve sigurnosti, odnosno zdravstvene ispravnosti hrane sukladno propisima Europske unije. Detaljne uvjete, kriterije i načine doniranja, te uvjete koje mora ispunjavati posrednik u doniranju hrane i hrane za životinje propisuje Ministar pravilnikom.

Doniranje hrane

U ožujku 2015. godine Hrvatski Sabor prihvatio je amandman na predloženi Zakon o poljoprivredi koji obvezuje resornog ministra da Pravilnik o doniranju hrane donese u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu tog zakona, tako da bi krajem lipnja trebali biti poznati načini i uvjeti pod kojima će se moći donirati hrana.

 

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: