NA DAN POLICIJE: Šibenčani će vidjeti CSI-ovce na djelu i iskusiti opasnost prometne nesreće

Pratite nas i na društvenim mrežama:

U Šibeniku će se 29. rujna okupiti svi hrvatski policajci provodom proslave Dana policije. Našem gradu pripala je, naime, čast da ugosti predstavnike policijske službe iz čitave Hrvatske i to na 25. obljetnicu osnutka ove službe u Republici Hrvatskoj.

-Moram najprije reći da je to za nas u Šibeniku velika obveza, ali i čast i zadovoljstvo. Sve dosadašnje 24 proslave Dana policije održane su u Zagrebu, a ova jubilarna, 25. obljetnica od osnutka policije prebacuje se u Šibenik. Ovom gestom namjera je MUP-a da se na centralnom Danu policije prezentira približavanje Hrvatske Europi, demonstracijom naše spremnosti za ispunjenje schengenskih uvjeta – govori nam načelnik PU šibensko-kninske Ivica Kostanić.

Šibenik je odabran jer se ovdje, osim kopnenih graničnih snaga, može prezentirati i morska flota koja pazi morsku granicu, a koja se ne može predstaviti na kontinentalnom dijelu Hrvatske.

zdravko-sedlar-policija

-Već od 12 sati 29. rujna, na šibenskoj rivi, od mula Krke do zgrade Županije, bit će održan tehničko-taktički zbor. Na tom potezu bit će posloženi naši policijski brodovi, respektabilna flota od desetak brodova svih kategorija, zatim pultovi s policijskom opremom i tehnikom, a na mulu Krke izložit ćemo i helikopter – navodi Kostanić.

Od najzanimljivijih detalja izdvojit ćemo prezentaciju rada vodenih topova, zatim popularnog robota za razminiranje koji je atraktivan posebno djeci zbog hvataljki kojima radi, naoružanje specijalne i interventne jedinice policije, specijalističko naoružanje, mobilni stožer s kompletnim komunikacijskom opremom i sustavom video-nadzora, te opremu Centra za forenzička istraživanja Ivan Vučetić, čiji će djelatnici građanima na licu mjesta prezentirati metodu uzimanja otisaka i provjere papilarnih linija, što će biti jako interesantno.

otisci prsta

-Osim toga, spomenuo bih i simulator sigurne vožnje motocikla, zatim HAK-ov poligon sigurne vožnje, te mobilni poligon sigurne vožnje UNICAR s malim vozilima na Trgu Pavla Šubića, a djeca će, nakon savladanog kruga, dobiti simboličnu vozačku iskaznicu. Postavit ćemo i HAK-ov simulator prevrtanja vozila koji će građani moći isprobati, a u sklopu događanja predstavit će se i Crveni križ te Centar 112 sa svojim štandovima i opremom. Bit će to, dakle, raznovrstan spektar svega čime policija raspolaže u svom radu. U 18,30 sati program se nastavlja svečanom akademijom na tvrđavi sv. Mihovila – zaključuje Kostanić.


Pratite nas i na društvenim mrežama: