MLADI U EU: ‘Bookiraj svoju kartu za Europu’ u šibenskoj knjižnici

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Udruga ‘Mladi u EU’ opet nas je počastila svojim predavanjem u šibenskoj knjižnici. Tema današnjeg predavanja, koje je dio projekta Živa knjižnica, bilo je putovanje u druge zemlje Europe u sklopu raznih projekata kao što su erasmus i erasmus plus. ‘Bookiraj svoju kartu za Europu’ održano je u okviru Europskog tjedna mladih, a provedeno je od strane Agencije za mobilnost i programe EU, uz sudjelovanje već gore spomenutih Mladih u EU. Osim već standardnih izlagača. Martina Mrše i Vinka Livakovića, posjetitelji su mogli iz prve ruke čuti iskustva Mateja Matića, koji je proveo deset mjeseci u Poljskoj u sklopu Erasmusa, te Josipa Kuštara koji se okušao u malo drugačijim programima.

BITNO JE ZNATI REĆI ‘DOBAR DAN’

– Studiram na fakultetu političkih znanosti u Italiji, a u sklopu programa Erasmus, proveo sam deset mjeseci u Poljskoj. Iskustvo koje bih preporučio svima, i naglašavam, na popis zemalja stavite i one koje inače ne bi posjetili. Neka vas znanje , odnosno neznanje jezika ne koči…ako samo znate reći ‘dobar dan’ na engleskome, već znate više od prosječnog Španjolca – Matejovo je iskustvo u Poljskoj.

Na predavanju su objasnili kako se prijaviti, da li je bitan prosjek, da li se priznaju ispiti,ali prije svega su istaknuli kako je ovo jedno neprocjenjivo iskustvo koje bi moglo pomoći pri zapošljavanju po završetku fakulteta.

Iskustvo Josipa Kuštre je nešto drugačije, on je sudjelovao u razmjenama za organizacije civilnih društava koje nemaju veze sa fakultetom.

– Za nekoliko dana idem u Sloveniju gdje ću provesti nešto manje od dva mjeseca učeći kako se radi filmski festival…znači, od marketinga do scenografije. Nedavno sam primio elektroničku poruku u kojoj hitno traže volontere za Sloveniju. Ide se na dva mjeseca, sve je plaćeno, samo je bitno odlučiti ovih dana – pozvao je okupljene.

OSNIVANJE UDRUGE

Po završetku priče o razmjeni studenata, Martin i Vinko su se neformalno prisjetili početaka udruge koja je nastala 2008. godine.Danas broje četvero zaposlenih i dvoje na stručnom osposobljavanju.

MRŠA1

– Trenutno smo smješteni u Ulici kralja Zvonimira iako smo dobili prostor u ‘narančastoj zgradi’. Građevinski radovi su se odužili, a i problem je telekomunikacijska linija bez koje  ne možemo funkcionirati ni dana – objasnili su trenutne prepreke zašto se već nisi preselili na Banj.

Podjela rada u udruzi je isplanirana, svatko radi ono što mu najbolje ‘leži’ i u tome vide dobitnu formula za uspjeh udruge.

 

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.