Ministar Lorencin na Kongresu ugostitelja u Solarisu: Idemo pripremiti stvari za narednu sezonu!

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Jutros je u Solarisu svečano otvoren 28. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika, pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma.

kongres ugostitelja solaris lorencin 231115 3
Darko Lorencin, ministar turizma, najavio je kako će se na kongresu obraditi teme koje u operativnoj sferi najviše muče ugostitelje i obrtnike. – Idemo analizirati i čuti od njih samih kako se odvijale stvari ove godine i idemo pripremiti stvari za narednu turističku godinu – Na pitanje kako produžiti sezonu, resorni ministar odgovorio je – Samo i jedino uz pomoć proizvoda. U ponudi treba biti proizvod koji može funkcionirati i dulje, i pred, ali i u postsezoni. Prije svega, proizvod ovisi o samoj destinaciji. Ministarstvo turizma u produženju sezone može pomoći – naš koncept Hrvatska 365 ušao je u drugu fazu, pripremamo predsezonu kada do izražaja trebaju doći oni proizvodi koji sukladno destinacijama i njihovim mogućnostima mogu generirati nove pozitivne rezultate. Prošli tjedan za Hrvatsku 365 odvojeno je dvostruko više novca nego što je bilo u 2015. godini. Kroz taj program imamo 39 destinacija s kojima usko surađujemo po pitanju sinergijskog učinka u promoviranju pred i post sezone i što se tiče generiranja novih proizvoda temanifestacija koje su ključne za dovođenje turista-

kongres ugostitelja solaris zeljko buric 231115 2
Gradonačelnik Željko Burić najavio je kako će se danas razgovarati o turističko – ugostiteljskoj djelatnosti unutar HOK-a. – Rekao bih da je to trolist onoga što u ovom trenutku garantira razvoj, ne samo Šibenika, nego i Hrvatske. To su djelatnosti koje, ako im se stvore zakonski preduvjeti za brži razvoj, mogu povući i Šibenik, ali i Hrvatsku. Činjenica je da živimo u podneblju u kojem i turizam i ugostiteljstvo mogu funkcionirati 12 mjeseci, a nažalost, suočavamo se sa zatvaranjem obrta u našoj Kalelargi. Centar grada dobiva izgled područja u kojem nema zbivanja, u kojem se zatvaraju obrti do sljedeće sezone. Nađemo se u priči ‘Što je prije, kokoš ili jaje?’ Obrtnici kažu da nemaju interes raditi jer nema turista, a turisti će reći da ne mogu dolaziti u grad koji je mrtav i bez sadržaja. Ono što lokalna samouprava može i mora učiniti, a i čini, je olakšati i pojednostavniti funkcioniranje – pojeftini ga van turističke sezone. To je Grad Šibenik i učinio – najatraktivniji dio grada, odnosno stara jezgra je najjeftinija u smislu komunalne naknade, oslobođena je spomeničke rente na zakonski minimum. Cilj kongresa je shvatiti što može država učiniti da se ugostiteljima i obrtnicima olakša poslovanje, a konačni cilj je ono za što smo Bogom dani, da funkcioniramo punih 12 mjeseci –

kongres ugostitelja solaris joso smolic 231115 1
Joso Smolić, predsjednik Obrtničke komore Šibensko –kninske županije istaknuo je kako je za produžiti sezonu potreban samo rad i upornost, dok sve drugo imamo. Na novinarsko pitanje zbog čega sezona traje tek nekoliko mjeseco, Smolić je odgovorio da je sezona masovna u periodu od tri mjeseca. – U samom Šibeniku još uvijek ima posjetitelja koji dolaze u grupama. Možemo imati više, i moramo imati više. Kad bi recimo, deset posto gostiju u srcu sezone iz Solarisa dolazilo u Šibenik, mi u Gradu bi imali gužvu veću nego u Dubrovniku. Nedostaje koordinacija da se otvorimo, jer kad je svima dobro, dobro je i pojedincima. Trebamo raditi zajednički, a u tome nam najviše mogu pomoći turIstički subjekti na način da se povežu s lokalnom samuoupravom- zaključio je Smolić.

kongres ugostitelja solaris nenad sepak 231115 1
Nenad Šepak, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a poželio je svim prisutnim ugostiteljima dobar kongres koji će rezultirati donošenjem konkretnih mjera za ugostitelje.

kongres ugostitelja solaris 231115 10kongres ugostitelja solaris 231115 7

kongres ugostitelja solaris 231115 5

kongres ugostitelja solaris 231115 3

kongres ugostitelja solaris 231115 12

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.