JU NP Krka organizira 1. susret tradicijskih poljoprivrednih proizvođača uzvodno uz Krku

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Javna ustanova ‘Nacionalni park Krka’ u Centru Puljani od 21. do 23. studenoga 2014. od 9 do 15 sati organizira 1. susret tradicijskih poljoprivrednih proizvođača uzvodnog toka Krke. Susret će imati edukativan pristup i podršku kroz interaktivne radionice i predavanja. Predavači i voditelji radionica stručnjaci su poljoprivrednih znanosti.

OPĆE KARAKTERISTIKE

Predavanje o maslinama i maslinovom ulju obuhvatit će opće karakteristike maslina, gnojidbu i rezidbu, bolesti i štetnike maslina, kategorizaciju i kvalitetu maslinovog ulja, te vođenu degustaciju maslinovih ulja.

Predavanje o medu osvrnut će se na suvremene izazove u tehnologiji pčelarske proizvodnje, bolesti pčela, ljekovitost bilja i higijenske standarde u proizvodnji meda.

Radionica o stočarstvu osvrnut će se na osnovna načela održive i ekološke poljoprivrede s naglaskom na uzgoj životinja, pasmine domaćih životinja u održivom i ekološkom stočarstvu, dobrobit životinja, higijenu i zbrinjavanje otpada u održivom i ekološkom stočarstvu, te održivi i ekološki uzgoj pojedinih vrsta domaćih životinja.

Radionica o siru donijet će osnove prerade mlijeka na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u svrhu povećanja dohotka od proizvodnje mlijeka i povećanja turističke ponude, stvaranja proizvoda nove vrijednosti kroz ponudu u ruralnom turizmu. U radionici će se vršiti procjena kvalitete sira u svrhu poboljšanja postojeće proizvodnje sira.

Predavanje o pršutu i panceti osvrnut će se na proizvodnju pršuta i pancete nekada i danas, na što je potrebno obratiti pažnju u pojedinim fazama proizvodnje, te koje su najčešće pogreške i kako ih ispraviti.

NEKAD I SAD

Radionica o vinu temeljit će se na vinogradarstvu nekad i danas, na tehnologiji bijelih i crnih vina i rozea, uz prezentaciju strojeva potrebnih u vinogradarstvu i osvrt na problematične godine u vinogradarstvu.

U radionicama mogu sudjelovati stanovnici uzvodnog toka Krke koji poljoprivredne proizvode proizvode za osobne potrebe i/ili za prodaju. Radionice su besplatne.

Sudionici mogu donijeti 1 l maslinovog ulja, 1 kg meda i/ili 1 l vina kako bi JU  „NP Krka“ financirala njihovu analizu.

 

Raspored održavanja radionica je sljedeći:

21.11.2014.          9-12 h                   Masline/maslinovo ulje, Gordana Silov-Kožarić

21.11.2014.          12-15 h                 Med, Zlatko Tomljanović

22.11.2014.          9-12 h                   Stočarstvo, Marina Krvavica

22.11.2014.          12-15 h                 Sir, Dubravka Kaić

23.11.2014.          9-12 h                   Pršut/panceta, Ivica Kosor

23.11.2014.          12-15 h                 Vino, Marko Duvančić


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.