Više

  FOTO: ZAVIRILI SMO U STUDENTSKI DOM: Ovako žive šibenski studenti

   

  Studentski grad – sintagma je koja se sve češće veže za Šibenik, pogotovo nakon otvaranja dislociranog  Studija energetike i obnovljiih izvora, koji uz Veleučilište, u naš grad privlači studente iz drugih krajeva Lijepe naše.

  Otvaranje dislociranog studija smo popratili, novootvorenu studentsku menzu smo obišli , anketu sa studentima u Šibeniku napravili, a da bi priča bila potpuna, posjetili smo i studentski dom na Šubićevcu da vidimo kako žive momci i cure koji su zbog školovanja  preselili u Krešimirov grad.

  studenski dom 12 080416

  Jadranka Protega voditeljica je studentskog doma već šest godina, od otvaranja 2010.godine. Primila je i ispratila šest generacija studenata, i kako kaže, sve ih zna  pa nema mjesta malverzacijama poput iznajmljivanja soba unutar doma,  kao što je slučaj u domovima u Zagrebu.

  studenski dom jadranka protega 11 080416

  Na Šubićevu trenutno živi oko 55 studenata i studentica u dvokreventim i trokrevetnim sobama. Sve sobe imaju unutarnje kupaonice i balkon, a na raspolaganju studentima su dvije učionice, čajna kuhinja i, kako je studenti nazivaju, tulumara. Kako joj ime i govori, prostorija je namijenjena druženjima, proslavama rođendana i ostalim studentskim veselicama. Tu je i prostorija za stolni tenis, a u neporednoj blizini doma su košarkaško igralište i trgovine.

  studenski dom 6 080416

  studenski dom 4 080416

  Postoji i zaštitarska služba –  zaštitar na porti brine o sigurnosti od 21 do  2 sata ujutro, iako, priča Jadranka, dosad nije  bilo ni krađa ni provala u domu.

  Smještaj u trokrevetnim sobama, koje su dvije, košta 500 kuna mjesečno, a za dvokrevetnu sobu studenti izdvajaju 600 kuna.

  -Ove godine imali smo kapacitet oko 80 mjesta, ali odlukom ministarstva zbog različitih razmjena moramo imati nekoliko slobodnih mjesta, tako da trenutno u domu žive dvije studentice s Kosova na razmjeni u Šibeniku – priča Jadranka i dodaje da se broj stanara često mijenja.

  – Momci i cure se zaljube pa odluče zajedno useliti u stan. Neki ostanu, a neki se i vrate – smije se Jadranka. Pitamo ju  o kućnom redu i pravilima smještaja, naviknuti na scene tuluma po hodnicima iz američkih filmova.

  – Uglavnom su studenti dobri. Najviše pritužbi ima u proljeće kad se otvore prozori pa stanari iz drugih zgrada čuju smijeh i razgovor iz soba. Naravno da ima smijeha, ima ga i u staračkom domu pa kako ne bi onda u studentskom? – odgovara Jadranka.

  Predsjednica Studentskog zbora Veleučilišta u Šibeniku, Ankica Arbutina, otvorila nam je vrata svoje studentske sobe u domu na Šubićevcu.

  studenski dom 9 080416

  – U domu sam oko godinu dana i zadovoljna sam smještajem. Dosta je mirno i stanari se dobro slažu. Slave se rođendani i zalome se tulumi, ali sve je to unaprijed najavljeno upravi doma. Imamo stalni pristup internetu, što je jako važna stavka, kupaonice u sobama, balkone, grijanje funkcionira savršeno, nemam primjedbi – bila sam u nekoliko domova i moram reći da je ovaj u Šibeniku najljepši – zadovoljna je Ankica.

  studenski dom 10 080416

  studenski dom 8 080416

  Svake godine za smještaj u studentskom domu prijavi se oko 140 studenata, dvostruko više nego što ih dom može primiti, a prima ih po kriterijima koje izdaje ministarstvo,  kao i svi domovi u Hrvatskoj.

  – Otvaraju se novi studiji, dolaze novi studenti i raste potreba za smještajem, što je ogroman problem – napominje ravnateljica šibenskog Studentskog centra, Nella Slavica.

  studenski dom nella slavica 11 080416

  Zgrada studentskog doma u vlasništvu je Grada Šibenika, dodaje, a pravo uporabe ističe 2019. godine.

  – Veleučilište u Šibeniku u partnerstvu sa Studentskim centrom Šibenik je od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije odabrano kao prihvatljiv ponuditelj za prijavu, a na temelju raspisanog Poziva na dostavu projektnih prijedloga ‘Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju’, broj KK.09.1.2.01,  u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ u financijskom razdoblju 2014.-2020 od 08. rujna 2015. godine. Veleučilište u Šibeniku, zajedno s partnerom Studentski centar Šibenik, kojem je osnivač, razmišlja o kandidaturi projekta studentskog kampusa – rekla je Slavica.

  Studentski centar Šibenik i Veleučilište u Šibeniku mogu samo zajednički aplicirati na povlačenje sredstava. Na taj su način obnovljeni domovi u Zagrebu, a odluku o financiranju dobili su još i projektni prijedlozi studentskih centara (i njihova matična sveučilišta ili veleučilišta) Varaždin, Rijeka i Osijek, a u fazi ocjene i pregleda je projektni prijedlog iz Dubrovnika, dok su u fazi pripreme za prijavu još i projektni prijedlozi iz Zadra, Pule i Splita.

  – Veleučilište u Šibeniku i Studentski centar Šibenik bez Grada i DUUDI-ja ne mogu ništa. Iako je to naša želja i namjera, ipak je još  prerano o tome govoriti – priča ravnateljica Slavica te napominje kako upravo zbog ideje apliciranja na EU fondove za izgradnju kampusa razmišljaju isplati li se ulagati u postojeću infrastrukturu, primjerice praonicu rublja koja u domu na Šubićevcu za sada ne postoji.

  studenski dom 1 080416

  Od 15. srpnja studentski dom pretvara se u hostel – noćenje u dvokrevetnoj sobi košta 120, a u trokrevetnoj 100 kuna. Studenti se u dom mogu vratiti u rujnu, za vrijeme ispitnih rokova.

  Kao i dom, i hostel vodi Jadranka Protega, a sva zarada od turističkih noćenja ide u blagajnu Studentskog centra i troši se namjenski za poboljšanje studentskog standarda.   Ipak se ne radi o velikoj zaradi, pojašnjavaju Nella i Jadranka, radi se više o održavanju hladnog pogona, nego o profitabilnom poslu, dodaju.

  Otegotna okolnost stanarima studentskog doma u  Šibeniku je sama lokacija  – dom se nalazi na suprotnom kraju grada od Veleučilišta i menze, a linija koja bi direktno povezivala dvije lokacije ne postoji.

  studenski dom 2 080416

   

  studenski dom 7 080416

  – Činjenica je da usprkos svim teškoćama, Šibenik kao studentski grad ide naprijed. Na sastancima i u ministarstvu gledaju nas kao ravnopravne članove akademske zajednice i dobili smo taj element  prepoznatljivosti, privlačimo studente iz drugih gradova, trudimo se i krećemo naprijed. Uvijek ima mjesta za napredak,  ali aktivno radimo na tome – zaključila je ravnateljica SC-a.

   

   

   

   

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  FOTO Domovi zdravlja Šibenik, Knin i Drniš bogatiji...

  Domovi zdravlja Šibenik, Knin i Drniš dobili su šest novih sanitetskih vozila koji će zahvaljujući operativnom leasingu biti otplaćena za pet godina. Šibensko-kninski župan...

  U Hrvatskoj 1021 novooboljeli u posljednja 24 sata....

  U posljednja 24 sata zabilježen je 1.021 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2, a preminulo je sedam osoba te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj...

  Konstituiran novi saziv Otočnog vijeća na otoku Krku

  Jučer je na našem najvećem hrvatskom otoku, Krku održana konstituirajuća sjednica novog saziva Otočnog vijeća, na kojoj je odlukom ministrice, kao član vijeća, sudjelovala...

  FOTO Lucija Tare brončana u Zadru, solidan posao...

  Zadar je proteklog vikenda bio domaćin međunarodnog natjecanja u ritmičkoj gimnastici 'Sirena Cup 2022'. Među 180 ritmičarki iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Bosne i...

  NAJNOVIJE

  FOTO Domovi zdravlja Šibenik, Knin i Drniš bogatiji za šest novih sanitetskih vozila

  Domovi zdravlja Šibenik, Knin i Drniš dobili su šest novih sanitetskih vozila koji će zahvaljujući operativnom leasingu biti otplaćena za pet godina. Šibensko-kninski župan...

  U Hrvatskoj 1021 novooboljeli u posljednja 24 sata. Preminulo sedam osoba

  U posljednja 24 sata zabilježen je 1.021 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2, a preminulo je sedam osoba te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj...

  Konstituiran novi saziv Otočnog vijeća na otoku Krku

  Jučer je na našem najvećem hrvatskom otoku, Krku održana konstituirajuća sjednica novog saziva Otočnog vijeća, na kojoj je odlukom ministrice, kao član vijeća, sudjelovala...

  FOTO Lucija Tare brončana u Zadru, solidan posao odradile i ostale ritmičarke Šibenika

  Zadar je proteklog vikenda bio domaćin međunarodnog natjecanja u ritmičkoj gimnastici 'Sirena Cup 2022'. Među 180 ritmičarki iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Bosne i...