FOTO: Spomen- ploča zaštićene povijesne jezgre Šibenika stradale u velikosrpskoj agresiji u Domovinskom ratu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Uspomenu na  ratne dane Šibenčana čuvat će danas postavljena spomen – ploča šibenskoj spomeničkoj baštini stradaloj u Domovinskom ratu od velikosrpskog agresora.

ploca2

Ploču je kod spomenika Jurju Dalmatincu, u blizini katedrale sv. Jakova   otkrio don Stipe Perkov , predstavnik Zmajskog stola u Šibeniku družbe Braća Hrvatskog Zmaja.

ploca3

„ Spomen-ploču je podsjetnik na ratne događaje, u ratu ginu ljudi, uništavaju se crkve, a čak je i katedrala sv. Jakova bila pogođena. Ploča sadrži  grafički prikaz  mjesta na kojima su granate ostavile materijalnu štetu, a i onih mjesta na kojima su odnijele ljudske živote.“, rekao je don Stipe Perkov, dodajući da su slični spomenici postavljeni i u Zadru, Biogradu i Dubrovniku.

ploca4

„ Zauzimanje tuđeg teritorija i brisanje nacionalnog identiteta te napad na obitelj glavne su okosnice rata od kojeg se Hrvatska srećom obranila. Šibenska katedrala ni stara jezgra nisu slučajno gađane, bio je to pokušaj zatiranja svega hrvatskog, a na nama je da naše povijesne istine čuvamo,pamtimo i prenosimo novim generacijama.“, rekao je gradonačelnik Željko Burić.

ploca6

U prigodi otkrivanja današnje spomen-ploče obratili su se i župan Goran Pauk, te Ivica Poljičak, član Zmajskog stola, družbe Braća Hrvatskog Zmaja.

ploca5


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.