FOTO: Biskup Rogić proveo ministra Tolušića kroz palaču Galbiani

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Nakon potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava na tvrđavi Barone, ministar Tolušić, župan Pauk i gradonačelnik Burić susreli su se sa šibenskim biskupom mons. Tomislavom Rogićem kako bi razgovarali o još jednom projektu iz kulturne baštine u kojem je glavni korisnik Šibenska biskupija. Radi se o projektu Integrirani program „Civitas Sacra“ – unaprjeđenje turističke ponude Šibenika temeljene na valorizaciji kulturne baštine katedrale sv. Jakova i palače Galbiani, čija ukupna vrijednost iznosi 36.380.859,92 kuna.

palaca galbiani biskup rogic ministar tolusic 010816 2

 

‘Palača ima površinu otprilike  1500 kvadratnih metara, uredit će se katedralni i dijacezanski muzej, a sadržavat će i mali prezentacijski centar,kao i suvenirnicu i ugostiteljski objekt. Projekt je vrijedan 36,5 milijuna kuna, od čega je darovnica 31 milijun. Bit će uređeno i već postojeće dječje igralište na obali, te nova turistička signalizacija po staroj gradskoj jezgri’ – rekao je Hrvoje Zekanović, koordinator projekta.

palaca galbiani ministar tolusic 010816 7

Palača Galbiani je primjeren prostor za Unescov spomenik, a svo blago Biskupije, koje je danas raštrkano, bit će smješteno ovdje.

palaca galbiani ministar tolusic 010816 8

palaca galbiani ministar tolusic 010816 6

palaca galbiani ministar tolusic 010816 5

palaca galbiani ministar tolusic 010816 3

palaca galbiani ministar tolusic 010816 1

 

U rekonstrukciji će se očuvati izvorni izgled palače, restauracija se izrađivala prema konzervatorskom elaboratu’. – zadovoljno je završio Hrvoje Zekanović o projektu čije je predviđeno trajanje dvije i pol godine.

Interpretacijski centar ‘Civitas sacra – Sveti grad’ na jednom će mjestu sažeti bogatu povijest šibenske biskupije te će posjetiteljima ispričati priču o posebnostima gradnje šibenske prvostolnice koji su unijeli revoluciju u arhitekturu toga vremena, zatim o značaju te građevine za povijest Šibenika, o njezinom kulturnom zračenju koje je stoljećima zahvaćalo šibenski kraj ali i o ljudima, Šibenčanima koji su zaslužni za zidanje velebnog zdanja.

Upravo prema karakterističnoj ali rijetkoj pojavi zajedništva, srednjovjekovnog okupljanja svih slojeva šibenskog društva oko ideje gradnje katedralnog objekta, te višestoljetna ustrajnost u njezinom zidanju, praćena odricanjem težaka, plemića, svećenika, poznata i kao civitas sacra ili sveti grad, Interpretacijski centar je i dobio ime, napominju autori projekta, tim Kocke d.o.o. i suradnika.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.