Bušenje podmorja kod Kornata: Idući tjedan javna rasprava, dolazak najavili i aktivisti Živog zida

U četvrtak 12. veljače s početkom u 11 sati u šibenskoj Gradskoj vijećnici održava se javna rasprava o ‘Strateškoj studiji o vjerojatno značajnom utjecaju na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu’ u organizaciji Šibensko – kninske županije.

Uvodno izlaganje o bušenju podmorja na Jadranu dat će ravnateljica Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić nakon čega će odgovarati na pitanja javnosti.

S obzirom da se među istražnim poljima, na kojima se planira bušiti Jadran, nalazi i područje u blizini Kornata očekuje se kako će rasprava u Šibeniku biti poprilično burna.

Odlučno ‘ne’ eksploataciji podmorja u blizini Kornata već je najavio župan Goran Pauk, a svoj će stav donijeti i zakonodavno tijelo Općine Murter-Kornati. Naime, sjednica tamošnjeg Općinskog vijeća najavljena je uoči javne rasprave.

-Nazočit ćemo javnoj raspravi, a prije toga ćemo na Općinskom vijeću donijeti konkretan stav koji ćemo iznijeti Agenciji za ugljikovodike – poručuje murtersko-kornatski načelnik Ivan Božikov.

Javnoj raspravi u Šibeniku odazvat će se i aktivisti Živog zida koji u koordiniranoj akciji diljem Hrvatske nastoje zaustaviti svako bušenje Jadrana, bilo da je riječ o eksploataciji nafte ili plina.

S druge strane, predstavnici ORAH-a, imaju drugačije mišljenje na ovu temu.

-ORAH od početka stoji pri istom stavu, da eksploataciji plina u Jadranu, ali nikako eksploatacija nafte. Hrvatska je turistička zemlja, turizam nam je glavna grada privrede i ne bi ga smijeli ni na koji način ugrožavati. Nije nam jasno zašto se ne istražuju i eksploatiraju naftna polja u unutrašnjosti Hrvatske – pita se Domagoj Zaninović iz šibenskog ORAH-a te će ova pitanja postaviti na nadolazećoj javnoj raspravi.

Studija je dostupna javnosti na službenim web stranicama Ministarstva gospodarstva http://www.mingo.hr/page/strateska-studija-o-vjerojatno-znacajnom-utjecaju-na-okolis-okvirnog-plana-i-programa-istrazivanja-i-eksploatacije-ugljikovodika-na-jadranu.

Mišljenja prijedlozi i primjedbe o Studiji mogu se dati do zaključenja javne rasprave najkasnije do 16. veljače 2015. godine, putem obrasca za sudjelovanje u savjetovanju na e-mail adresu: rudarstvo@mingo.hr ili na adresu Sektora za rudarstvo Ministarstva gospodarstva, Ulica grada Vukovara 78, Zagreb, s naznakom: “Javna rasprava o Strateškoj studiji o vjerojatnom značajnom utjecaju na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu”.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.