Ako vam u Docu na glavu padne kamen, ništa čudno: Past će još koji dok se konačno nešto poduzme

– Koliko još vremena treba proći da netko reagira, prije nego što se, ne daj Bože, dogodi neko zlo – pita se dolački ugostitelj Emil Domić, a riječ je o zidu koji pripada bivšem benediktinskom samostanu svete Katarine, između caffe bara Skipper i Domino.

Na njemu se, naime, nalaze vertikalne pukotine, a nekoliko kamenja koja samo što se nisu odlomila i pala nekome na glavu, upućuju i na ugroženu stabilnost objekta.

A ta glava može biti vaša, naša ili pak nekog turista.

kamen3

– Riječ je o dosta prometnoj lokaciji gdje se ljudi redovito parkiraju, prolaze, a ljeti tu imamo i vanjski šank. Kamenje drži nekoliko kablova, a što će biti u slučaju da dođe do odrona, ne želim ni pomišljati – zabrinut je Emil koji nas moli pomoć koja, čini se, treba i nama, obzirom da smo uzalud okrenuli nekoliko telefonskih brojeva u potrazi za odgovorom na pitanje kada će se ova opasna, ali i nimalo lijepa turistička slika grada – napokon sanirati.

kamen2

Da je riječ o više od trideset vlasnika zgrade, što predstavlja najveći problem u cijeloj priči, rekao nam je pročelnik šibenskog konzervatorskog odjela Tomislav Petrinec, uputivši nas na Živanu Stošić iz šibenskog konzervatorskog odjela, inače zaduženu za staru jezgru grada.

– Itekako smo upoznati s problemom ove zgrade koja je u izrazito lošem stanju. Dapače, prije nekoliko godina alarmirali smo Ministarstvo kulture koje nam je dalo podršku. Baš kao i Grad Šibenik preko kojeg smo zatražili financijska sredstva za sanaciju. Od tada, nažalost, priča praktički staje. Negdje je zapelo, a opasnost se povećava – kaže Živana, dok zamjenik šibenskog gradonačelnika Danijel Mileta ističe kako ne zna o čemu je riječ, ali u slučaju da je zgrada u privatnom posjedu, objašnjava da ne bi trebao biti problem prema vlasnicima nastupiti represivno, a prema građanima i turistima zaštitno.

– Vlasnici trebaju biti upozoreni da je potrebna hitna sanacija, a ako to ne učine, onda ‘nastupaju’ komunalni redari koji će to napraviti i njima uspostaviti račun – kaže Mileta, dok Živana Stošić objašnjava da nije sve baš tako jednostavno kako izgleda ili zvuči.

– Prije nego što bi komunalci eventualno postavili skele, prethodi cijela pravna procedura, odnosno postupak koji traje ‘vječno’. Nije baš lako skupiti sve vlasnike kojih ima toliko – kaže Stošić, dodajući da ovo nije jedina gradska ‘boljka’ kojoj je prijeko potreban sanacijski postupak, a jedino rješenje vidi u imenovanju privremenog skrbnika za građevinu.

– Kuća Galera, barokna palača na vrhu stuba Dragojević kojoj je krovište statički ugroženo, a ima stanare, dobila je nedavno od gradonačelnika Željka Burića privremenog ‘skrbnika’, pa ne vidim razlog zašto se isto ne bi moglo napraviti i s drugim kulturnim dobrima koja zahtjevaju hitnu sanaciju – poručuje Stošić.

Kako bilo, čekat ćemo još koju godinu da nam kamenja padnu na glavu, pa se možda konačno nešto i poduzme. A tko je kriv? Zar će tada uopće biti važno?

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.