Predsjednik ŽO HSLS-a, Joso Slamić, reagirao na izjave Petra Škendera u Šibenskom tjedniku

Gospodin Petar Škender, predsjednik Gospodarske komore Šibensko-kninske županije, dao je intervju u Šibenskom tjedniku, na temu gospodarskog stanja u županiji, a udarna činjenica je kako se već četiri godine Komori nije obratio niti jedan strani investitor.

Prvo što me smeta jest činjenica da tu nema nimalo samokritičnosti. Smatram da bi bilo prikladnije izvesti zaključak kako  Županijska komora u četiri godine nije uspjela pronaći niti jednog stranog investitora, pa bi isto tako bilo dobro znati je li Komora u tom vremenu uopće  kontaktirala iti jednoga stranoga investitora.

Istovremeno razmišljam, sa dozom sarkazma, pa što će Šibensko-kninskoj županiji strane ili bilo čije investicije?!

Naime, županija ima oko  107.000 stanovnika, njih čak 31.000 prima mirovinu i tako svakoga dana samo po osnovu tih mirovina u županiju dolazi oko tri milijuna kuna. Kada se tome dodaju zaposlenici koji se plaćaju iz proračuna RH, novac koji iz proračuna stiže vjerskim zajednicama, razni stranački prihodi koji također dolaze iz proračuna, kao i stranke koje za svakog svog saborskog zastupnika dobije preko 300.000 kn godišnjr, opet iz proračuna, i niz drugih prihoda koji dolaze također iz proračuna… Očito je da ova Županija ima toliko prihoda iz proračuna da joj nikakve investicije i nisu potrebne.

Dapače, u Šibensko – kninskoj županiji i nije potrebno niti jedno radno mjesto osim onoga što se financira iz proračuna. Možda bi se ljudi iz rekreativnih razloga trebali baviti malo  maslinama, malo poljoprivredom, malo stočarstvom i na taj način samo popraviti svoje već ionako prihvatljive prihode.

Pri tome bi bilo važno da svi znamo tko je „zaslužan“ za ovako veliki broj zasluženih mirovina i onih drugih „naročito zasluženih“, tko su ti ljudi, odakle dolaze, čija je to ideja, pa ih zamoliti da za našu županiju nađu načina i osiguraju još jedno desetak tisuća mirovina. Naravno, jako je važno da u mirovinu idu što mlađe osobe jer će na taj način te mirovine duže trajati, a naša županija bi tako bila u poziciji da nema niti jednog nezaposlenog.

Jedino na kraju ostaje pitanje tko će i kako sve to plaćati.

Nadalje, čitam kako je Komora imala veliki problem prilikom dodjele nagrade za velika poduzeća, jedino koje je zadovoljilo kriterije je trgovački centar “Djelo”. Međutim, to je trgovačko društvo, a ne proizvodno.

Podsjetiti ću gospodina Škendera ili bolje rečeno podučiti, pošto on nije ekonomske struke, da je trgovina produžena ruka proizvodnje i da je danas tržišni prostor izuzetno dragocjen. Onaj tko raspolaže tržišnim prostorom ima mogućnost selektirati robu koju hoće, a koju neće prodavati u svom prodajnom prostoru.

Analize govore kako naše domaće trgovačke kuće na svojim policama imaju preko 70% robe domaćih proizvođača, dok strane trgovačke kuće imaju preko 70% robe stranih proizvođača.

Kvalitetnija radna mjesta kao što je Uprava, komercijala, knjigovodstvo, transport itd strane trgovačke kuće drže u svojim matičnim državama, dok domaće trgovačke kuće sve to imaju ovdje.

Strane trgovačke kuće mahom prikazuju poslovanje sa gubitkom jer svu dobit ostavljaju u svojim matičnim državama, a na uvoznu robu prikazuju jako malu dodanu vrijednost, pa na tu robu i nemaju porez na dodanu vrijednost, popularni PDV.

Ovo je samo dio gradiva koje jedan takav dužnosnik jednostavno mora znati. Gradivo je još puno šire, ali kada bi se barem ovoliko znalo ne bi se moglo dogoditi da naš aktualni gradonačelnik na otvorenju jednog stranog prodajnog objekta, prilikom presjecanja vrpce kaže kako bi  trebalo izgraditi još jedan na drugoj strani grada.

Šibenik,30.11.2013.godine                                                  Predsjednik ŽO HSLS-a

Joso Slamić

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.