Viljac: Obje večeri Festivala šansona bit će posvećene Arsenu

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Na prvoj večeri ovogodišnje Večeri dalmatinske šansone, 21. kolovoza šibenskoj će se publici predstaviti 22 izvođača koji će pjevati poznate internacionalne skladbe s poznatih festivala, dok će druga festivalska večer, 22. Kolovoza, biti rezervirana za 24 nove skladbe. Ove godine nastupit će dobro poznata imena poput Giuliana, Minee, Đanija Maršana, Deana Dvornika, Petra Dragojevića, Nene Belana i Gorana Karana, a među 8 debitanata, ove se godine publici predstavlja i 11-godišnja djevojčica Nika Pastuović.

sansona12

ŠANSONE OTVARAJU ‘ZVONA MOGA GRADA’

-Šansone će prigodno otvoriti Đani Stipaničev s pjesmom Vice Vukova ‘Zvona moga grada’, a festival koji ovom prilikom slavi svoju punoljetnost, obiluje skladbama za svačiji ukus. Nesumnjivo vas čeka nikad bolji repertoar u posljednjih osamnaest godina- rekao nam je Branko Viljac, jedan od direktora festivala koji s razlogom slovi za najkvalitetniji glazbeni festival u Hrvatskoj.

-Mi uvijek imamo svoj pravac, svoj uzor i zato smo uspjeli zadržati kvalitetu festivala sve godine. Šibenski festival redovito privlači autore i publiku svih generacija i tako će, nadam se, biti i ubuduće.

branko viljac 3

Međutim, Grad Šibenik i Županija, čini se, to nedovoljno sve ove godine prepoznaju. Na pitanje jesu li zadovoljni financijskom podrškom istih, odgovor je negativan.

-Iznos koji dobijemo od Grada i Županije jednostavno nije proporcionalan značaju koji ovaj festival za Šibenik i županiju ima, ali snalazimo se na razne načine i Bogu hvala, opstajemo. Kolega Šarac i ja dajemo svoj maksimum i to se, nadam se, i vidi-odgovorio je Viljac.

Neizbrisiv trag Festivalu dalmatinske šansone ostavio je Arsen Dedić od kojeg će se prijatelji, kolege i suradnici ovaj vikend oprostiti na dostojan način. Ovom je prilikom Viljac istaknuo obol koji je Arsen dao ovom festivalu.

-Rana je još uvijek svježa pa ne možemo još o detaljima, ali definitivno ćemo Arsenu posvetiti obje festivalske večeri. Na taj ćemo se način svi dostojno oprostiti od našeg Arsena. Velik je ovo gubitak za Šibenik. Pitanje je kada će nam se opet dogoditi generacija poput njega i Vice Vukova koji je također otišao prerano -rekao je Viljac prisjetivši se prvih nekoliko godina festivala kada je Arsen bio jedan od organizatora i već tada je svojim djelom postavio određene ljestvice koje i danas nije lako nadmašiti.

arsen20dedic-5

ARSENOV DUH UVIJEK ĆE SE OSJETITI

-Nakon nekoliko godina, sve mu je to postalo pomalo naporno. Brojni novinari i pjevači dolazili su mu u kuću, u Teslinu 39 i jednog nam je dana rekao: ”Dolazim iz Zagreba u Šibenik sjesti ispod svoje stare smokve i odmoriti se, a nikad nemam mira. Ja se zahvaljujem, ali znajte da ću Vam uvijek dati i svoje ruke i materijal”. Njegov duh će se uvijek osjetiti na festivalu. Prva službeno najizvođenija skladba po glasovima na radiopostajama bila je Šibenska nevista koju je napisao on, a pjevala ju je Gabi – kazao je.

Nije se Viljac mogao ne osvrnuti i na brojne komentare i poruke koje od jučer preplavljuju internetske stranice i društvene mreže, a posebno je istaknuo ono što mu najviše, kaže, bode oči.

-Danas se mnogi diče da su bili veliki Arsenovi prijatelji, ali pitanje koliko su ga zapravo poznavali jer, da jesu, dobro bi znali da on nije dozvolio da ga nazivaju cinikom.Naime, uvijek je isticao da nije cinik, već satiričar. Dapače, bio je alergičan na tu usporedbu sa cinizmom. Satira je pozitivna stvar, a cinizam negativna. On nikako nije bio negativno nastrojen prema ljudima. Oni koji ne znaju ovo što je on uvijek ponavljao, očito ga ne poznaju toliko dobro koliko misle – komentirao je kratko i jasno naš sugovornik.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.