MILE KEKIN: Čini mi se da se Šibenik napokon budi

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Zagrebačka grupa Hladno pivo, koja je napunila 27 godina, nedavno je gostovala u Šibeniku. Predstavili su novi album ‘Dani zatvorenih vrata’, u vlastitoj produkciji, za koji planiraju mini turneju. Iskoristili smo tu priliku da porazgovaramo s Milom Kekinom, frontmenom grupe koji je odmah komentirao nedavno održani Regius festival na kojem je nastupila riječka grupa LET 3. Dobar glas se daleko čuje, a glas o Šibeniku kao gradu festivala je više nego dobar.

VELIKE PROMJENE

Postojite 27 godina, što nije mala brojka, što se sve promijenilo u grupi od početaka?

Nakupilo se godina, da. Prestao sam spominjati te godine s vremenom. A promijenilo se, otkad smo krenuli, dosta toga. Tri valute, a kako je krenulo, uskoro ćemo i četvrtu. Promijenila se država, državni ustroj, a u našem ‘članovanju’ nema nekih promjena. Jedino smo promijenili basiste, od nas četvero koji smo krenuli, troje smo konstanta. Krenuli smo kao prijatelji koji su iz viška vremena osnovali bend misleći da će to biti jedno prolazno razdoblje, ali eto, produžilo se. Od prodaje nosača zvukova se ne živi, mi živimo od sviranja, a zadnjih godina smo počeli dosta nastupati ljeti te ta brojka doseže oko dvadeset, dvadeset i pet koncerata u sezoni. Prije smo više svirali u klubovima, a danas je došlo do tog fenomena da se naša muzika, tematski mračnija i tipična za klubove, seli na ljetne pozornice. Volimo svirati ljeti jer je dobra hrana, okupamo se, a što se tiče vrućine, na to smo navikli.

Koliko ste upoznati s društvenom scenom Šibenika?

U Šibeniku smo zadnji put nastupali prije dvije ili tri godine, a prije toga nismo godinama. Čini mi se da je grad zadnjih godina živnuo, što gledam prema tome koliko nas zovu u neki grad. Šibenik je prije bio svojevrsna crna rupa između Zadra i Splita, a danas je na dobrom putu da postane grad s prepoznatljivim festivalima. Naš duhovni vođa i menadžer Tyson je godinama radio na festivalima u Šibeniku tako da sam upoznat s vašom scenom. Prva asocijacija kad čujem riječ Šibenik je Terraneo i velika je šteta što ga više nema. Možda će ga Superuho zamijeniti, tko zna.

hladno pivo

Ne možemo da ne pitamo, što je s glumačkom karijerom? Imali li nekih novih projekata na vidiku?

Nemam nekih ponuda, niti želja u zadnje vrijeme. Zvali su me na ‘ultra light zabave’ u vidu sapunica, ali to nije moj stil. Za ovu jesen sam dobio ponudu za HRT-ovu emisiju Dirigent tako da se tome veselim.

Živimo u vremenu kada se društveni život preselio na Internet, kada svi ‘živimo’ na mrežama? Što mislite o tome?

Društvene mreže nama dosta pomažu oko posla i gaža, svojevrsne promocije jer je sve brže i jednostavnije, ali s druge strane mislim da su donijele više lošeg nego dobrog. Virtualna stvarnost je postala važnija od one prave i to vidim kao veliki problem. Ljudi sjede na kavama, svatko na svojem uređaju, nitko nikoga ne sluša. Ja sam izbacio iz sobe u kojoj pišem pjesme svu tehniku i, da, u početku je bilo teško, ali nema drugog načina. Ponekad mi je teško iti zamisliti kako smo svi funkcionirali prije, kako smo se nalazili i dogovarali. Čini se kao da je to vrijeme bilo prije sto godina.

ARSEN JE NAJVEĆI

Koga bi od Šibenčana istaknuli kao vama najuopečatljiviju figuru?

Arsen Dedić, definitivno. On je za naše glazbenike i pjesnike najveći. Jednom mi je prilikom rekao da je on ‘iz kluba liječenih Šibenčana’.

Veliko ime s velikim talentom. Matu Mišu Kovača nisam nikad upoznao, niti bio na njegovom koncertu, ali tko zna, možda nam se i ukrste putovi nekad u budućnosti.

Zadnjih godina glazbeni pravac hrvatske estrade ide put istoka?

Hmm, da. To sam primijetio i moj komentar je – tko voli, nek’ izvoli. Ja ne slušam tu vrstu glazbe i mislim da mi uvozimo lošu glazbu i izvozimo lošu glazbu. Istina je da puno mladih miješa glazbene stilove. Prije je glazba bila dio imidža, danas se sluša glazba na ‘mp3 način’.

Budući planovi Hladnog piva?

Krećemo na mini turneju predstavljanja našeg novog albuma. Turneja kreće u Puli 4. kolovoza, nakon toga 12. rujna smo u Splitu i tjedan dana kasnije nastupamo u Zagrebu na Šalati. Reakcije na pjesme s albuma su više nego pozitivne, a vidjet ćemo kako će se nastaviti tijekom turneje. Hladno pivo pred sobom ima ispunjen raspored, ali na to smo naviknuli.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.