FOTO Vrijeme je za jazz: Gregory Porter svojim baritonom zaveo šibensku publiku

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Glazbeni kritičari kažu, polu u zbilji, polu u šali, da rock glazbenik svira tri akorda za tisuću ljudi, dok jazz glazbenik svira tisuću akorada za svega troje ljudi. E pa, tvrđava svetog Mihovila sinoć je dokazala suprotno. Naime, Gregory Porter, ovjenčan dvama Grammyjima za jazz ostvarenja, napunio je jednu od najljepših open air pozornica u Hrvatskoj na koju se definitivno natiskalo više od 1066 ljudi koliko službeno prima tvrđava.

Porter je sa svojom muzičarskom svitom odradio prilično dobar koncert. Na trenutke emocionalan, na trenutke lepršav, što je zanimljivo s obzirom na glazbu koju svira. A tu ima primjesa soula i gospela, uz koji je odrastao, pa je njegov jazz izričaj prilično drugačiji. Poznavatelji glazbenih žanrova Portera svrstavaju u pop jazz, odnosno smatraju kako je napravio crossover popa i jazza.

Komplicirane harmonije tako su slušljive većem broju ljudi, što je bilo vidljivo i na tvrđavi jer je publika pohrlila na koncert koji bi se vrlo lako već mogao nazvati događajem sezone. Precizni klavijaturist, nametljivi basist, nadmeni saksofonist, zanimljiv orguljaš i pulsirajući bubnjar davali su groove cijelo vrijeme iz kojeg se isticao Porterov prekrasan baršunasti glas. Instrument dovoljan sam za sebe.

Porter je na pozornici bio suveren i karizmatičan, s nekoliko zanimljivih upadica koje su publiku ostavljale razdraganom. Interesantno je da je Portera slušala široka plejada ljudi, od mlađih, koji su ga čuli i u elektronskoj kolaboraciji, do starijih kojima je bio savršena doza prilično zahtjevne glazbe kao što je jazz.

Porterova snaga je što zna napisati stvar, odnosno jednostavnu melodiju popraćenu kudikamo kompliciranijim aranžmanom, ali upakiranu kao pop proizvod. Prekrasni bariton odzvanjao je tvrđavom, a Šibenčani su definitivno mogli biti zadovoljni onim što su čuli. Ne smije se zaboraviti da je taj izuzetni pjevač nastupao u najpoznatijim svjetskim dvoranama poput Royal Albert Halla, a riječ je o prvom dobitniku Grammyja koji je pjevao na tvrđavi sv. Mihovila.

02 01 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.