Tomislav Horvatinčić oslobođen! Prihvaćena obrana da je baš u trenutku nesreće pao u nesvijest

Tomislav Horvatinčić oslobođen je krivnje za pomorsku nesreću u kolovozu 2011. godine u kojoj je poginuo talijanski bračni par Francisco Salpietro i Mariella Patella. Tako je danas na Općinskom sudu u Šibeniku odlučila sutkinja Maja Šupe koja je Horvatinčića prije dvije godine proglasila krivim i dosudila mu 20 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine.

Podsjetimo, na tu presudu žalili su se i tužiteljstvo i obrana, a tad je bilo obrazloženo da je Horvatinčić lakomisleno upravljao gliserom te je presjekao put jedrilici na koju je naletio, a na kojoj je bio talijanski bračni par. Gliserom je prešao preko jedrilice s koje je talijanski bračni par upao u more, gdje su od ozljeda preminuli.

Potom je drugostupanjski sud ukinuo tu presudu, a predmet vratio u Šibenik, predloživši da se produbi i dodatno provjeri sposobnost rasuđivanja Tomislava Horvatinčića u trenutku nesreće.’

Optuženi Tomo Horvatinčić oslobađa se od optužbe, to proizlazi iz činjeničnog akta pročitanog tijekom prve rasprave, počela je sutkinja svoje obrazloženje.

– Imajući u vidu s jedne strane iskaz Horvatinčića, svjedoka i vještačenja, naročito pomorsko-tehničkih, tako i medicinskih vještaka, ovo sudsko vijeće nije na siguran i nedvojben način utvrdilo da je Horvatinčić napravio ono što mu se stavlja na teret. Optužba nije dokazala da je djelo počinjeno niti iz neizravne namjere, kako je tvrdilo tužiteljstvo, niti je djelo počinjeno iz nehaja. Nezadovoljna stranka ima pravo žalbe na ovu presudu – kazala je sutkinja Šupe.

Između ostalog, Šupe je objasnila kako djelo koje se Horvatinčiću stavljalo na teret nije učinjeno niti iz namjere, niti iz nehaja, što predstavlja oblik krivnje počinitelja. Optužba nije dokazala da je djelo počinjeno na način kako to proizlazi iz spomenutog optužnog akta. Sud je prihvatio obranu optuženog pogotovo u dijelu gdje je obrana tvrdila da je Horvatinčić u trenutku sudara bio u stanju takozvane sinkope, odnosno bez svijesti, zbog čega nije bio ubrojiv.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.