Policija savjetuje građane kako se zaštiti od provalnika i prevaranata

Arhiva
Pratite nas i na društvenim mrežama:

 Policijska uprava šibensko-kninska, u sklopu projekta ‘Sigurna turistička sezona’ i ove je godine pripremila letak s uputama za samozaštitno ponašanje turista. Letak je izdan u suradnji s Turističkom zajednicom Šibensko-kninske županije kako bi se smanjio broj kaznenih djela imovinske naravi, a samim tim i povećala sigurnost turista.

Prigodne letke turistima će dijeliti policijski službenici i djelatnici Turističke zajednice, po vlastitoj procjeni ugroženosti pojedinih područja i objekata, a sve s ciljem zaštite imovine domaćih i stranih gostiju. Na postavljenim info-punktovima, djelatnici PU šibensko-kninske će zajedno sa češkim i makedonskim kolegama turistima dijeliti korisne savjete za siguran i ugodan godišnji odmor. Osim toga policijski službenici prometne policije će letke dijeliti turistima na autoputu i na punktovima u blizini hotela, kampova i autoputa.

Kako u ovo vrijeme bilježimo porast provala u stanove i krađe iz stanova, kada je najčešće ukraden novac i nakit, a s obzirom da žrtva može biti svaki građanin, te da provalnici pojačano djeluju upravo u vrijeme godišnjih odmora ili putovanja, kada u stanovima nema njihovih vlasnika, policija savjetuje:

–       zaključavajte vrata stana, bez obzira koliko dugo će biti odsutni iz svog doma,

–       ne zaboravite na otvorene prozore ili balkonska vrata,

–       ne ostavljajte ključeve stana ili kuće na mjestima dostupnim drugim osobama (na primjer vazama za cvijeće, ispod otirača, ispod kamena ….)

–       ključeve stana i poštanskog sandučića ostavite kod susjeda ili druge osobe od povjerenja, koja će provjeravati stan i prazniti poštanski sandučić i tako ostaviti dojam da ste u svom stanu,

–       ne spremajte cvijeće s balkona i prozora da ne šaljete poruku da ste odsutni

–       novac i druge dragocjenosti ne ostavljajte u posudama na kuhinjskim policama i u spavaćoj sobi (ladice, madraci), jer provalnici najprije traže na tim mjestima,

–       ne pričajte svima da odlazite i ne ostavljajte poruke na telefonskoj sekretarici da ste odsutni,

–       zapišite serijske brojeve vrijednih predmeta ili ih fotografirajte, radi kasnije identifikacije,

–       novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima,

–       ne zaboravite uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjedujete,

–       u slučaju da po povratku u stanu zateknete provalnika, nikako ga ne pokušavajte uloviti sami, možda je naoružan, jer vaša sigurnost i sigurnost vaše obitelji je najvažnija,

–       ukoliko ste u mogućnosti pokušajte zapamtiti neke korisne podatke o provalniku (izgled, govor, vozilo, pravac u kojem se udaljio i slično)

–       ne spremajte i ne dirajte predmete kako ne biste uništili korisne tragove koji mogu pomoći u otkrivanju provalnika.

Nadalje, osim provala i krađa iz stanova u ovom razdoblju policija bilježi pet prijevara, a što je također čini porast ove vrte kriminaliteta, a čije žrtve su najčešće starije i nemoćne osobe, savjetuju:

– kod nenajavljenih posjeta ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi,

– za djelatnike raznih tvrtki tražite službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice,

– vjerodostojnost posjetitelja provjerite bez otvaranja vrata kroz „Špijunku“ ili korištenjem sigurnosnog lanca,

– ne nasjedajte na trikove nesvjestice ili iznenadne slabosti,

– ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u stan, o tome žurno obavijestite policiju na broj 192 ili susjede.

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: