Robu skladištili u Drnišu, Kninu i Kistanjama

Pala ‘duhanska mafija’ koja je operirala i po našoj županiji. Pronađeno 10 tona duhana i 5.300 štekaFoto: Ilustracija/Arhiva
Pratite nas i na društvenim mrežama:

USKOK je, na temelju kaznene prijave zadarske policije, pokrenuo istragu protiv 11 okrivljenika osumnjičenih da su krijumčarenjem i prodajom 10 tona duhana i 5300 šteka cigareta oštetili državni proračun za najmanje 9 milijuna kuna.

Zadarska policija je priopćila da je kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno 10 hrvatskih državljana starosti između 34 i 53 godine te jedna hrvatska državljanka u dobi od 35 godina. Uz zadarsku policiju, u akciji koju je koordinirala Služba organiziranog kriminaliteta MUP-a sudjelovali su i policajci iz zagrebačke, splitsko-dalmatinske i šibensko-kninske županije.

Tijekom provođenja kriminalističkog istraživanja  temeljem naloga Županijskog  suda u Zadru  i Splitu na području zadarske, zagrebačke, šibensko-kninske i splitsko-dalmatinske županije proveli  23 dokazne radnje pretraga stanova i drugih prostorija te pet pretraga automobila, kojom prilikom je pronađeno i oduzeto 1560 komada raznih vrsta cigareta, oko 69,16 kilograma duhana i preko 200.700,00 kuna i 6.400,00 Eura, digitalna vaga te drugi predmeti koji se dovode u svezu s izvršenjem kaznenih djela.

Na tom području uhićeno je 9 osoba, a uhićenja osumnjičenih osoba realizirali su policijski službenici Ekipa za posebne zadaće interventne jedinice policije Policijske uprave zadarske i policijski službenici kriminalističke policije, dok su još dvije muške osobe koje se dovode u svezu s ovim kaznenim djelima  za sada nedostupne policiji te je za njima raspisana potraga.

Sumnjiče se  da su u vremenskom razdoblju od 15. rujna 2020. godine do svibnja 2021. godine u više navrata neovlašteno nabavili, a potom na ilegalnim tržištima i prodali najmanje 10.049,52 kg sitno rezanog duhana, te najmanje 5300 šteka cigareta bez nadzornih markica Ministarstva financija RH, čime su stekli protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 3.349.000,00 kuna, koji iznos su sukladno prethodnom dogovoru i svojim ulogama u zločinačkom udruženju međusobno podijelili, te na taj način oštetili državni proračun RH za iznos od najmanje 9.068.000,00 kuna.

Naime,  njih 11 se sumnjiči kako su zajedno činili kaznena djela na način da su kupovali i nabavljali veće količine sitno rezanog duhana i cigareta, dio kojih su ilegalno prepravljenim osobnim vozilima ilegalno prevozili iz Bosne i Hercegovine na teritorij Republike Hrvatske, a drugi dio teretnim i osobnim vozilima, nagibnim vlakom i dr. prevozili sa područja Grada Zagreba.

Duhan i cigarete su potom skladištili u više objekata na području Knina, Kistanja i Drniša, te potom ilegalno prodavali osobama na području Republike Hrvatske bez nadzornih markica Ministarstva financija RH iako se temeljem Zakona o trošarinama radi o trošarinskom proizvodu za koji nemaju trošarinsko odobrenje za dovoz, unos, skladištenje i stavljanje u promet na koji način su stjecali veliku ne pripadajuću imovinsku korist i oštetili državni proračun.

Nadalje, tijekom dosadašnjeg kriminalističkog istraživanja policijski službenici kriminalističke policije su u suradnji sa policijskim službenicima drugih ustrojstvenih jedinica koordinirali postupanja prema osumnjičenima, i to najmanje u 21 navrat, a koja su rezultirala pronalaskom 1.379,12 kilograma sitno rezanog duhana i 200 šteka cigareta bez nadzornih markica Ministarstva financija RH.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja devet uhićenih osoba su dovedene pritvorskom nadzorniku PU splitsko-dalmatinske, dok je kaznena prijava protiv svih 11 osoba dostavljena USKOK-u.


Pratite nas i na društvenim mrežama: