Uskrsno slavlje predvodio biskup Rogić: ‘Neka nas život koji živimo vodi uskrsnuću i osvjetljava svaki naš dan’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Šibenski biskup Tomislav Rogić na svetkovinu Uskrsa predvodio je svečano misno slavlje u katedrali svetog Jakova. U koncelebraciji je bio umirovljeni biskup Ante Ivas, generalni vikar mons. Marinko Mlakić i župnik katedrale don Krešimir Mateša.

– Neopisiva je radost uskrsnuća. Bog koji nas toliko ljubi, za naše spasenje bio je spreman žrtvovati svoga ljubljenog Jedinorođenca. On koji prošao je zemljom čineći dobro, dao se poniziti do sramotne smrti na križu da bi na se uzeo naše krivice, da bi nam podario oproštenje grijeha. On je svjetlo koje nema zalaza. U njemu nam je vječni dan bez tmina koje ga na kalvariji okružiše. Krist ih je jednom zauvijek pobijedio i pozvao nas da budemo dionici njegove pobjede. Pobjede života, pobjede ljubavi, pobjede dobrote, pobjeda vječne istine za koju su svjedočili svi proroci i Pismo od početka: da tko u njega povjeruje, po imenu njegovu primi oproštenje grijeha i sreću života vječnoga -poručio je biskup Rogić u homiliji.

biskupija katedrala USKRS MISA (3)

Naglaasio je kako je križ bez Uskrsa je nepodnošljiv. Kad prevlada zemaljsko, kad svoj pogled usmjerimo samo na zemaljsko, onda nam nedostaje ozračje neba, vječnosti. Kao da se to oslikava i u evanđelju uskrsnuća. Marija Magdalena suočava se s praznim grobom i pokušava to zemaljski – razumski protumačiti, onako kako to čovjek gleda u svojoj ograničenosti. Negdje su odnijeli tijelo njezinoga Učitelja. Ali onda trče na grob Petar i Ivan. Ulaze u prazan grob i počinju shvaćati da je od sada sve drugačije. Počimaju razumjeti što im je Isus govorio i da se dogodilo ono, što je ljudima nemoguće: smrt je pobijeđena. Isus je živ i ustao je iz groba. Domalo će ga susresti i sve će biti drugačije, biti će obasjano svjetlom uskrsnog jutra Kristove pobjede.

Kristovo uskrsnuće nepresušni je izvor nade za čovjeka, kazao je šibenski biskup. Božja svemoć koja se očituje u polomljenom grobnom kamenu. Kamen je s groba maknut, a iz groba izlazi život. Iz posađenog sjemena izrasta novi život, novi plodovi za vječnost, za radost života koji je pred nama. Neka otvorena vrata vječnosti i Uskrsli Isus Krist, Spasitelj čovjeka budu svakom vjerniku životni putokaz. U Istini Uskrsnuća neka bude životna snaga koja pobjeđuje nedaće, svladava prepreke, nadilazi svaku tamu sebičnosti i malodušnosti. Neka nas život koji živimo vodi uskrsnuću i osvjetljava svaki naš dan, svaki korak, riječ, susret s bratom pored sebe. Život koji vodi uskrsnuću ima snagu Božje ljubavi i dobrote koja može promijeniti svijet, zaključio je homilju biskup Tomislav Rogić.

biskupija katedrala USKRS MISA (1)

Nakon misnog slavlja prema starom šibenskom običaju brojni vjernici u dvorani biskupske palače biskupima Tomislavu Rogiću i Anti Ivasu osobno su četitali i zaželjeli sve najbolje prigodom Uskrsa. Misno slavlje pjesmom je animirao Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem prof. Jelene Mikulandre, uz orguljašku pratnju Nikole Lovrića Caparina.

biskupija katedrala USKRS MISA (2) biskupija katedrala USKRS MISA (4) biskupija katedrala USKRS MISA (5)

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: