Na Dušni dan

Proslavljena misa zadušnica za sve preminule biskupe, svećenike, redovnice i redovnike Šibenske biskupijeFoto: Šibenska biskupija
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Misu za sve preminule biskupe, svećenike, redovnice i redovnike Šibenske biskupije na Dušni dan predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić.

Koncelebrirao je i umirovljeni biskup Ante Ivas, generalni vikar monsinjor Marinko Mlakić, katedralni župnik don Krešimir Mateša, te ekonom i biskupov tajnik don Roko Glasnović.

– Na Dušni dan naše su misli i molitve okrenuti sjećanju – uspomenama koje nas vežu uz one koji više nisu s nama. One koji smo susretali na životnom putu a otiđoše pred nama u vječnost. Okrenuti smo zahvalnosti i molitvi za drage nam pokojne. Sjećamo se njihovih dobročinstava, pažnje, brige, ljubavi i žrtve kojom su nas zadužili. Obilježili vrijeme koje smo proveli zajedno. Toliko im toga dugujemo. Kao da barem na današnji dan po molitvi, zahvalnosti i uspomenama imamo vezu s njima u vječnosti. Okićeni grobovi, zapaljene svijeće, tiho susretanje živih koji obilaze svoje pokojne svima daje do znanja da razmišljamo o smrti, pokojnicima i tragu koji su za sobom ostavili. Svatko od pokojnika na svoj način utjecao je na naš život – poručio je u homiliji biskup Tomislav Rogić.

Prisjetili su se i pokojnog svećenika don Dominika Škevina, kao i redovnika i časnih sestara koji su ispunili svoje životno poslanje i mjeru dana koju im je Gospodin namijenio ostavljajući svijetli trag vjere, nade i ljubavi.

– Draga braćo i sestre u vjeri u Uskroslog Gospodina koji je smrt pobijedio i otvorio nam vrata vječnosti, vječne domovine na nebesima gledamo na svoje drage pokojne. Njegov dolazak iščekujemo, Njegovom se utjelovljenju radujemo, Njegovo uskrsnuće slavimo – kazao je šibenski biskup.

Ukazao je kako odlazak pokojnih s ovoga svijeta traži od nas odgovor vjere. U vjeri učvršćuje i podiže oči duše da traže dublji smisao našeg postojanja, našeg svjedočenja Kraljevstva nebeskog, Krista raspetog i uskrslog, utjelovljenog i proslavljenog.

– Privremeni rastanak od pokojnih, do onog ponovnog susreta u Vječnosti, neka i nas osnaži u vjeri, neka učvrsti našu savjest da traga ustrajno, svakodnevno, za jedinim istinskim Putem koji vodi u stanove Oca nebeskog, kako Isus odgovori Tomi: “Ja sam Put i Istina i Život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni. Današnji Dušni dan ima poruku i za nas. Ne poruku tuge i rastanka, kako to obično prevlada u doživljajima današnjeg dana. Nego poruku nade ponovnog susreta. Poruku da i mi želimo ostvariti, dostići blaženstvo vječnosti nasljedujući Krista i svaki svijetli trag koji su nam naši dragi ostavili – poručio je između ostalog biskup Rogić.


Pratite nas i na društvenim mrežama: