Odgodili su blagoslov obitelji za proljeće

Poruka biskupa Rogića za Došašće: ‘Situacija sa zarazom je vrlo ozbiljna.’Foto: arhiva
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Biskup Tomislav Rogić uputio je vjernicima poruku za Došašće.

‘Započelo je sveto vrijeme Došašća. Vrijeme priprave na radosni blagdan Isusova rođenja, vrijeme priprave na susret s Bogom koji dolazi biti Bog s nama – Emanuel. U Došašću dublje proživljavamo Isusov poziv „bdijte i molite“! I ovoga Došašća i ovoga Božića, usprkos svim novim nedaćama, Božja blizina i istina utjelovljenja unijeti će novu radost u naše domove i obnoviti našu spremnost da se iz dana u dan suobličujemo slici Sina njegova, pripravljajući se tako za onaj konačni susret s Gospodinom koji će trajati zauvijek, u radosti koja nema kraja.
U to radosno vrijeme zornica, velikih ispovijedi, blagoslova obitelji, susretanja najbližih i međusobnog darivanja koje želi biti odraz Božjeg dara ljudima darovanog u novorođenom Spasitelju svijeta, ušli smo s novim mjerama ograničenih okupljanja. Propisano je da i na svetoj misi može biti najviše 25 vjernika.

Situacija sa zarazom je vrlo ozbiljna. Ugroženi su mnogi životi, osobito starijih i slabijih. Pod velikim pritiskom su zdravstveni djelatnici i druge službe koje daju sve od sebe da pomognu zaraženima. Neka njihov rad bude trajno potpomognut molitvom svih vjernika. Pozvani smo na odgovornost za život bližnjega i vlastiti život. Uvjeren sam da nitko ne želi biti prenositelj zaraze i da želimo pokazati istinsku kršćansku ljubav na djelu pomažući jedni drugima. Stoga preporučam da se svi drže propisanih mjera higijene, distance, nošenja zaštitnih maski i izbjegavanja bliskog kontakta.

Svima nam ovo teško pada pogotovo u vrijeme Došašća. Izloženi smo kušnji koju je Gospodin dopustio i u njoj iščitavamo poziv na obraćenje koji jest u srcu Došašća. Svećenici će učiniti sve što je moguće da što većem broju vjernika omoguće sudjelovanje na svetim misama. Ovisno, o veličini župe i mogućnosti svećenika, biti će i više sveti misa o čemu će svaki župnik dati obavijesti u svojoj župi.

Odgodili smo blagoslov obitelji za proljeće, u vrijeme Korizme. Stoga će svećenici biti više ljudima na raspolaganju osobito poslije misa zornica za svetu ispovijed ili kako je već u kojoj župi najavljeno, poštujući mjere.

Izvanredne okolnosti zahtijevaju i više međusobnog razumijevanja, podrške i nadasve zajedništva koje će se očitovati i u ovim uvjetima. Imamo već iskustvo različitih načina povezanosti preko medija kakvo je bilo u ožujku i travnju ove godine. Mnoge su župe i tada ostvarile zajedništvo molitve i slavljenja Bog na različite načine. Bilo je tako dragocjenih primjera redovite povezanosti u molitvi. Neki od tih načina mogu se i sada ponovno obnoviti’, stoji u poruci koju u cijelost možete pročitati na stranicama Biskupije.


Pratite nas i na društvenim mrežama: