Mjesečna rekolekcija svećanika Šibenske biskupije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Redovita mjesečna rekolekcija svećenika Šibenske biskupije održana je u srijedu 16. studenog u zgradi ‘Sjemeništa’ u Šibeniku. Susret je započeo molitvom Srednjeg časa u sklopu kojeg je meditaciju imao franjevac konventualac fra Augustin Kordić. Središnji dio rekolekcije izlaganje na temu ‘Radosni navjestitelj – najbolji navjestitelj Radosne vijesti’ imao je profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu vlč. dr. Mladen Parlov.

 U prvom dijelu izlaganja dr. Parlov govorio je o svećeničkoj egzistencijalnoj žalosti koja se rađa iz usvajanja nekih od značajki koje obilježavaju suvremeno društvo. Upozorio je na opasnost od pretjerane sekularizacije, opasnost od pretjeranog individualizma, pastoralne tromosti, pesimizma i ovisnosti.

U drugome dijelu dr. Parlov govorio je o svećeničkoj radosti. Navjestitelji Radosne vijesti darom zvanja i poslanja pozvani su ne samo osobno živjeti darovanu radost koja proizlazi iz spoznaje Božje milosrdne ljubavi nego tu radost naviještati braći i sestrama koji su povjereni njihovoj pastirskoj i očinskoj ljubavi. Već sakramentom krštenja svećenik je, kao i svaki drugi vjernik, pozvan biti dionikom radosti Isusa Krista, radosti koja se rađa iz ucijepljenosti u Krista. No svećenik postaje dionikom Kristove radosti i s naslova sakramenta svetoga reda, kojim je suobličen Isusu Kristu, Glavi i Pastiru Crkve. Ta se pastirska radost rađa iz intimnosti života s Isusom Kristom te iz služenja braći i sestrama.

Sakramentom svetoga reda svećenik također postaje dionikom svećeničkog bratstva, prezbiterija, unutar kojega mu je povjerena briga za dio naroda Božjega. Daljnji razlog svećeničke radosti jest Blažena Djevica Marija, ‘uzrok kršćanske radosti’. Svećenik, još više nego obični vjernici, može Mariju smatrati i zvati svojom Majkom, Majkom svećenika. Pozvan je s Marijom, u radosti, obavljati svoje pastoralne dužnosti.

Svećenikova radost nije zajamčena, nije nešto što se uzima zdravo za gotovo. Za nju se uvijek iznova valja izboriti ili, bolje rečeno, uvijek je iznova valja primati kao dar Duha i zadaću koju valja živjeti. Radost je krhka ‘biljka’ koja je izložena opasnostima duhovne svjetovnosti, individualizma, pastoralne mlitavosti, pesimizma i ovisnosti. Te su stvarnosti neprestana prijetnja svećeničkom identitetu, zvanju i poslanju, a samim time i svećeničkoj radosti, poručio je dr. Mladen Parlov šibenskim svećenicima.

Izvor: Šibenska biskupija


Pratite nas i na društvenim mrežama: