Franjevačke pučke misije u Kistanjama

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

U župi Kistanje od 7. do 13. ožujka pod geslom ‘Danas mi je boraviti u tvojoj kući’ održavaju se Franjevačke pučke misije.

Franjevačke pučke misije koje predvodi osam franjevaca Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda predvođenih fra Ivanom Matićem, voditeljem Kuće susreta Tabor, počele su u četvrtak 7. ožujka svečanim misnim slavljem koje je u kistanjskoj župnoj crkvi sv. Nikole biskupa predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

 To je misno slavlje bilo prigoda doživjeti kako izgleda obred blagoslova kojega predvodi nadbiskup blagoslivljajući poslanje misionara u župi. Nakon propovijedi, nadbiskup Puljić predvodio je blagoslovnu molitvu za franjevce koje Bog šalje naviještati Radosnu vijest u ime Krista, da budu glasnici mira i spasenja. Za to vrijeme franjevci su klečali ispred oltara.

 – Čuvaj njihove korake svojim brižnim pogledom i štiti ih snagom svoje milosti, da ne klonu pod težinom apostolskih zadataka. Neka u njihovim riječima odzvanja slatki Kristov glas, da zagriju srca svojih slušatelja. Ispuni njihova srca Duhom Svetim, da svoju braću i sestre privode k tebi, jedinom izvoru radosti i spasenja- rekao je mons. Puljić.

 Zadnji put pučke misije u Kistanjama, koje od 1997. nastanjuju Janjevci pridošli s Kosova, predvodili su isusovci 2001. godine. Na kraju mise, brojnim vjernicima u crkvi obratio se fra Ivan Matić, podrijetlom Janjevac. Naveo je sadržaj misija čije su teme po danima: Poziv i poslanje, Blažena Djevica Marija, Zajedništvo, Svjedočanstvo, Euharistija i Zahvala i poslanje.

 – Svim srcem zahvaljujem Bogu što u ovo vrijeme milosti možemo biti zajedno. Misije započinjemo na dan kad se spominjemo mučeništva Sluge Božjega fra Alojzija Palića. Mladi svećenik, imao je 35 godina, a daje svoj život kao svjedočanstvo svoje ljubavi za Krista, za Crkvu. Osobito nas raduje da upravo na njegov spomendan možemo započeti pučke misije pod geslom ‘Danas mi je boraviti u tvojoj kući’.

Za misije je rekao da će biti dani susreta, razgovora, razmišljanja nad Božjom riječju, okupljanja oko euharistijskog stola.

– Svaki dan ćemo od jutra od 9 sati pred Presvetim klečati, moliti, zahvaljivati. To je znak da želimo doista Isusu donijeti sebe, svoje obitelji, svoj narod. Želimo moliti za Nadbiskupiju i sve koji se preporučuju u naše molitve. Posebno mi je drago da ćemo svaki dan, uz određenu temu, razmišljati otajstva našeg kršćanskog dostojanstva. Razmišljat ćemo kako nas Bog poziva, kako nas On mijenja, kako nam Bog daje sve što je potrebno da ostvarimo svoje poslanje na zemlji. Razmišljat ćemo o ljepoti i radosti zajedništva, o Crkvi kao zajednici onih koji su spašeni, koje Isus ljubi, o daru svjedočanstva, kako danas svjedočiti tu ljubav, susret s Kristom, kako danas reći svijetu u kojemu živimo da je Krist spasitelj, da je onaj koji otkupljuje, spašava, koji liječi, ozdravlja, oslobađa od svakog zla. Isus kida sve okove tame, donosi svjetlo koje raspršuje sve tmine u nama. To trebamo svjedočiti, svatko osobno, ali i kao zajednica, kao župna zajednica i kao Crkva u cjelini.

Razmišljat ćemo o euharistiji jer ona je središte našeg života. Ona će biti središte svakog dana, s njom započinjemo i zaključujemo dan. Želimo otvoriti srce i promatrati Isusa koji je ostao u tom Kruhu života, s nama Bog, u sve dane do svršetka svijeta. Tu je i poseban dan koji će biti obilježen ljubavlju, ljepotom, čistoćom, bezgrešnošću naše Nebeske Majke, koja će nas pratiti svojim majčinskim srcem kako bismo baš po njenom srcu došli do onoga koji je srce svega. Majka najljepše progovara o Sinu i Majka u sebi nosi najbolje prema svom djetetu. To ćemo otkrivati po Mariji, po njenom srcu -rekao je fra Ivan.

Kistanje-2019.

Fra Mate Bašić, rodom iz Kruševa, kod Obrovca u Zadarskoj nadbiskupiji, počeo je zvanje veterinara, a onda ga je Gospodin pozvao u svećeništvo. Fra Mate živi na zagrebačkom Kaptolu, nacionalni je i područni duhovni asistent za Franjevački svjetovni red.

– Misije su mi i osobna duhovna obnova, ali i odmak od svega što u svakodnevici živimo – rekao je fra Mate.

Fra Leopold Palić, janjevački mladomisnik, u službi je u Hrvatskoj Kostajnici.

– Lijepo ćemo se družiti i produhoviti. Korizma nije samo da budemo žalosni, nego radosni, da nas radost otvara prema Gospodinu-  rekao je fra Leopold.

Bogoslov fra Siniša Pucić bio je novinar Novog lista, a onda je Gospodin rekao: ‘Idemo mi sad lijepo u franjevce, pa u svećenike’, rekao je fra Ivan.

– Prije pet godina okrenuo sam novi listu u svom životu, u rodnom gradu Rijeci, nakon dugih godina razmišljanja, predati se Gospodinu u Franjevačkom redu. Mi bogoslovi iščekujemo dan kada ćemo doživjeti polaganje svečanih zavjeta, ređenje za đakona i svećenika. Posebno su mi na srcu djeca. Vjeroučitelj sam u osnovnoj školi u Zagrebu. Zato mi je osobito drago vidjeti najmlađe župljane. Radujem se susretu s njima u školi, župi i danima koji će nam biti blagoslov- rekao je fra Siniša.

Na prvoj godini bogoslovije su fra Mato Zirdum iz Sesveta i fra Ervin Jozić iz Vukovara. Na trećoj godini teologije je fra Ivica Berišić, Janjevac iz Donje Dubrave. Pridružit će im se i fra Robert Ćibarić.

Svi su misionari izrazili radost susreta sa župljanima i zadivljenost njihovom brojnošću, da su toliko prisutni na misi i u tjednu, kad nije nedjeljna misa. Također, svi su franjevci primijetili koliko je životom i infrastrukturno pust taj kraj u Bukovici u zadarskom zaleđu, koji administrativno pripada Šibensko-kninskoj županiji te kako na tom području život imaju samo Kistanje. Potvrdio je to i prizor u župnoj crkvi koji se rijetko gdje vidi; gotovo polovicu crkve ispunila su djeca te maleni u naručju roditelja.

U Kistanjama živi 1300 stanovnika, oko 200 učenika pohađa tamošnju osnovnu školu. Većina obitelji živi od socijalne pomoći, od trgovine ljeti na obali, a nekoliko obitelji bavi se stočarstvom. Ipak, ti Janjevci ne napuštaju domovinu, ne odlaze u inozemstvo nego najviše u Zagreb. Unatoč teškim materijalnim uvjetima, Kistanje su istinska oaza života. Prizori brojnih obitelji otvorenih životu, muškaraca, žena i djece redovitih i u župnoj crkvi, pokazuje koliko su Janjevci požrtvovni, spremni služiti, odgajati, u vjernosti Bogu, nepokolebljivi ljubitelji života i svjedoci duhovnih vrijednosti.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.