Projekt traje dvije godine

ZZJZ Šibensko-kninske županije s partnerima iz susjednih zemalja brine o prehrani predškolske djece

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije s partnerima iz susjednih zemalja provodi projekt povećanja sigurnosti i kvalitete prehrane u predškolske djece.

Projekt ‘Healthy eathing preschools children’ – HEPSC Zdrava prehrana predškolske djece se provodi u okviru programa IPA Cross – border Cooperation Programme Croatia – Bosnia and Herzegovina –Montenegro 2014 – 2020., Prioritetna osa 1 – Poboljšanje kvalitete usluga u javno-zdravstvenom i sektoru socijalne skrbi.

Vodeći partner na projektu HEPSC je Javna zdravstvena ustanova Dom zdravlja Bar, s partnerima Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine i Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije.

Cilj projekta je poboljšanje prehrambenih navika i ukupnog zdravlja djece kroz podizanje svijesti o potrebi stjecanja zdravih životnih navika kod predškolske djece i unapređenje sustava kontrole kvalitete i sigurnosti hrane u predškolskim ustanovama. Pravilnom, kvalitetnom, raznovrsnom i kontroliranom prehranom štiti se zdravlje djece, potiče njihov optimalni rast i razvoj te pridonosi stjecanju pozitivnih prehrambenih navika od najranije životne dobi.

Tijekom projekta bit će organiziran niz stručnih edukacija i radionica za djecu predškolske dobi, roditelje te zaposlenike predškolskih ustanova. Nabavkom opreme za kontrolu kvalitete hrane unaprijediti će se mogućnosti partnerskih javno zdravstvenih ustanova za kontrolu i praćenje prehrambenih navika predškolske populacije i usporedbu s preporukama nacionalnih prehrambenih smjernica.

ZZJZ Šibenko-kninske županije je predvidio nabavku laboratorijske opreme u svrhu analize energetskih vrijednosti obroka u dječjim vrtićima, analize mikrobiološke ispravnosti hrane, monitoring mikrobiološke ćistoče prostora za pripremu i podjelu hrane, kontrolu zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku potrošnju. Uspostava savjetovališta za pravilnu prehranu gdje će dobiti informacije o zdravoj i pravilnoj prehrani za roditelje, osoblje predškolskih ustanova, zdravstvene djelatnike i svu zainteresiranu javnost.

Projekt je sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije. Ukupna vrijednost projekta je 657.923 Eura, od čega je EU sufinanciranje 559.234 Eura. Projekt traje 24 mjeseca, a završetak se očekuje 30. rujna 2022. godine.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.