Naručeno ukupno 15.000 doza

Županijski Zavod za javno zdravstvo poslao prvih 5.400 doza cjepiva protiv gripe prema ambulantama

Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije jučer je distribuirao prve doze cjepiva protiv gripe prema ordinacijama liječnika opće prakse i pedijatrima te za potrebe domova za stare i nemoćne, potvrdila je za Šibenski portal Diana Dulibić, ravnateljica Zavoda.

– Cjepivo je stiglo prekjučer u Zavod i jučer je distribuirano, a riječ je o prvih 5.400 doza četverovalentnog cjepiva protiv gripe. Mi smo ove godine zatražili 15 tisuća doza, što je, zbog preporuka epidemiologa i povećanog zanimanja građana za cijepljenje, 5.000 više nego lani, rekla je Dulibić.

U Zavodu za javno zdravstvo, zbog epidemiološke situacije, neće biti organiziranog cijepljenja protiv gripe, nego će svo cjepivo biti proslijeđeno ambulantama opće prakse i pedijatrima. Iznimno će se u Zavodu cijepiti zdravstveni radnici.

– Cjepivo će nam dolaziti u tri navrata. Za 10 do 14 dana očekujemo drugu pošiljku od još 5.400 doza, a preostala količina do 15 tisuća doza, stići će nam početkom prosinca, najavljuje Dulibić.

Podsjetimo, građani koji nemaju pravo na besplatno cjepivo, mogu ga kupiti u ljekarnama po cijeni od oko 97 kuna. Kako bi mogli kupiti cjepivo pacijenti mora doći na pregled kod svog liječnika i dobiti bijeli recept s kojim će ići u ljekarnu kupiti cjepivo. Tada s cjepivom, koje se mora čuvati na hladnome, ponovo dolazi u ambulantu na cijepljenje, ali prije toga svakako treba utvrditi je li potpuno zdrav. Cijepljenja nema u slučaju bilo kakve temperature, viroze i slično.

Postojat će i mogućnost cijepljenja u ljekarnama na teritoriju cijele Hrvatske od 19. do 23. listopada. Ljekarne Šibenik za tu su akciju prijavile svoju ljekarnu Baldekin.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.