Bakterije su otkrivene u ponedjeljak u seriji proizvedenoj u tvornici Wieze u Belgiji, objavili su u četvrtak, prenosi Fenix magazin.
Stručnjaci su kao uzrok kontaminacije naveli aditiv lecitin. Koristi se kao antioksidans, emulgator ili stabilizator u proizvodnji čokolade.
Barry Callebaut proizvodi čokoladu, ali i proizvode od kakaa, nadjeve, glazure i ukrase za industrijske i komercijalne kupce, uključujući Mondelez i Unilever. Dobro poznati i popularni čokoladni proizvodi pogođenih marki uključuju sljedeće:
Mondelez: čokoladni proizvodi Milka asortiman, Oreo, Toblerone, Daim,
Unilever: Cornetto Ice Cream, Ben and Jerry’s, Cremissimo Ice Cream, Magnum Ice Cream
Glasnogovornik tvrtke rekao je u četvrtak novinskoj agenciji Agence France-Press (AFP) da je većina proizvoda zaraženih salmonelom još uvijek u tvornici Wieze. Barry Callebaut je u procesu informiranja 73 pogođena korisnika ‘kako bi se zajamčilo da među krajnjim kupcima nema infekcija’.
Zbog sigurnosnih razloga, rad u pogonu je trenutno obustavljen. Svi proizvodni pogoni bit će očišćeni i dezinficirani. Belgijsko tijelo za nadzor hrane pokrenulo je istrage. U Belgiji je prije nekoliko tjedana zatvorena tvornica talijanskog proizvođača slastica Ferrero zbog opasnosti od salmonele. Malo prije Uskrsa Ferrero je morao povući određene dječje proizvode zbog sumnje na salmonelu, uključujući jaja iznenađenja, čokoladne bombone i mini jaja.