Promocija vrijedne školjke

VIDEO Znate li da je pidoča ‘superhrana’? Desetak školjkara uzgaja je od Prukljana do šibenskog kanala

Promotivni video o šibenskoj pidoči odnosno dagnji predstavljen je prošlog tjedna na Facebook i Instagram stranici projekta ‘Taste Šibenik-Knin County’, s ciljem povećanja vidljivosti i poticanja bolje valorizacije lokalne poljoprivrede, ribarstva i marikulture te osviještavanja važnosti njihove održivosti.

– Pidoča je postala važan marikulturalni proizvod kojeg desetak školjkara uzgaja na području gdje se rijeka Krka miješa s morem, na potezu od Prukaljanskog jezera do Šibenskog kanala.

Za pidoču bi se moglo reći kako je ona ‘superhrana’ jer niti jedna druga namirnica nema toliko B12 vitamina, selena i mangana. Obiluje  vitaminom C, željezom, jodom, omega-3 masnim kiselinama, visokovrijednim bjelančevinama i proteinima a sadrži malo kalorija.

– Kvaliteta mora u kojem se uzgajaju pidoče konstantno se provjerava i potvrđuje  ‘A zonu’ čistoće, ali županija ide i korak dalje. Upravo ovih dana predan je projekt za povlačenje EU sredstva za gradnju Purifikacijskog centra u sklopu Centra za razvoj marikulture čija svrha je uspostavljenje održivog načina gospodarenja u akvakulturi. Unaprjeđenje i poboljšanje kvalitete marikulturnih proizvoda kao i potpora profesionalnim uzgajivačima školjaša i ribe u plasmanu i konkurentnosti u Hrvatskoj i inozemstvu trebala bi se povoljno odraziti na opći razvoj i konkurentnost gospodarstva u Šibensko-kninskoj županiji – priopćeno je iz Ureda župana.

Video možete pogledati OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.