VIDEO Kroz Nacionalni park Krka na dva kotača: Biciklisti sada mogu uživati u novih 470 kilometara staza

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Zaljubljenici u biciklizam odsad mogu uživati u novih 470 kilometara biciklističkih staza u Nacionalnom parku Krka, odnosno čak 14 novih biciklističkih ruta koje prolaze kroz Park, od čega pet brdsko-biciklističkih, tri cestovne i šest track ruta za ugodnu obiteljsku vožnju. Riječ je o projektu ‘Krka bike’ vrijednom nešto više od 454 tisuće kuna, koji je predstavljen danas u novouređenom posjetiteljskom centru u Laškovicia. Uz 29 kilometara postojećih pješačkih staza, NP Krka na taj način postaje rekreativna zona za lokalno stanovništvo i nezaobilazno odredište za sve ljubitelje aktivnog boravka u prirodi.

– Projekt biciklističkih ruta dugogodišnja je vizija Javne ustanove ‘Nacionalni park Krka’, koja je, na naše veliko zadovoljstvo, sada ostvarena. Želja nam je bila ponuditi raznolikost sadržaja, nove oblike posjećivanja, pogotovo one koji se odnose na aktivni boravak u prirodi. Nacionalni park ‘Krka’ ima veliki potencijal kao rekreativno područje – istaknuo je ravnatelj Javne ustanove NP Krka Krešimir Šakić.

Capture

Najduža je takozvana ‘kraljevska ruta’ od 95,1 kilometar koja počinje ispred ispostave JU NP Krka u Skradinu, prolazi kroz mjesta Rupe i Kistanje, a završava u Burnumu. Na povratku u Skradin spušta se dva puta u kanjon rijeke Krke na slap Brljan i Roški slap, te se poslije Laškovice istim putom vraća u Skradin. Najkraća biciklistička ruta, duga 8,6 kilometara, od Skradina uz Krku uzvodno vodi do Skradinskog buka, najljepšeg i najposjećenijeg slapa na rijeci Krki.

Rute su formirane kao kružne kako bi omogućile korisniku da se vrati na početnu točku. Staze na nekim lokacijama presijecaju jedna drugu ili idu paralelno, ali nije predviđen prelazak biciklista s jedne staze na drugu.

roski slap most

– Tri su početne i ishodišne točke svih ruta, Ispostava JU ‘NP Krka’ u Skradinu, posjetiteljski Centar kretanja u Laškovici i Eko kampus ‘Krka’ u Puljanima. Cestovnu rutu karakterizira vožnja sportskim cestovnim biciklima po kvalitetnim asfaltiranim cestama, na rutama iznadprosječne ukupne duljine i različitih visinskih profila. Namijenjena je aktivnim sportašima koji traže fizički zahtjevne sportske izazove. Treking i obiteljska ruta predstavlja vožnju treking, brdskim ili city biciklima po asfaltiranim cestama i kvalitetnim makadamskim putovima, s blagim usponima i padovima, bez tehnički zahtjevnih dijelova, a namijenjena je obiteljima s djecom te manje aktivnim rekreativcima svih dobi koji žele uživati u prirodi – detaljno je pojasnio rute Marko Fržop, vanjski suradnik na projektu.

S druge strane, dodao je Fržop, brdsko-biciklistička ruta uključuje vožnju brdskim biciklima po uređenim i neuređenim šumskim stazama, različitim putovima, s usponima i spustovima koji mogu imati i veći nagib. Namijenjena je biciklistima s dobrom fizičkom kondicijom i naprednim vještinama upravljanja biciklom.

Na rutama je postavljena propisana cikloturistička signalizacija, a posjetiteljima su dostupne i brošure s detaljnim opisom, fotografijama, kartama i GPS koordinatama ruta.

bicikl biciklisti

– Analizom prijedloga ruta i postojećeg stanja na trasi utvrđene su terenske mogućnosti vođenja staza, moguće dionice i visinski profili postojećih staza, karakteristike javnih prometnih površina kojima rute prolaze i njihova nadležnost. Analiza mogućih ruta izvršena je metodom polaganja predloženih ruta na kartografske podloge i metodom terenskog snimanja ruta uređajem za satelitsko pozicioniranje. Napravljena je i studija rizika, kako bismo omogućili maksimalnu sigurnost u vožnji te je postavljeno preko 300 znakova – kazao je vanjski suradnik na projektu Ozren Pleše.

Na svakoj od biciklističkih ruta posjetiteljima se otkrivaju spektakularni prizori rijeke, vidikovci s kojih pogled oduzima dah i navodi na razmišljanje o snazi prirode i važnosti njezina očuvanja. Ljubitelji vožnje na dva kotača, pedalirajući rutama NP Krka, mogu steći neposredan uvid u bogatstvo flore i faune vodenih i kopnenih staništa.

Pogledajte promotivni video.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.