Veliki poslovni uspjeh: Boje Impolovog aluminija na stadionu u Moskvi za polufinale i finale Svjetskog prvenstva

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Fantastična krovna konstrukcija velebnog nogometnog stadion Lužnjiki u Moskvi, na kojem je svečano otvoreno Svjetsko nogometno prvenstvo – Rusija 2018., i na čijem će travnjaku 11. i 15. srpnja biti odigrana polufinalna i finalna utakmica, izrađen je od aluminijskih elemenata proizvedenih u pogonima aluminijske industrije Impol iz Slovenske Bistrice u čijem vlasništvu je i šibenski Impol-TLM.

Stadion Lužnjiki, punim imenom Velika sportska arena Olimpijskog kompleksa Lužnjiki, najveći je sportski stadion u Rusiji. Kapacitet mu je 84 745 mjesta. Nekad se zvao Centralni Lenjinov stadion. Na njemu su održane brojne sportske manifestacije, a 1980. godine na njemu su svečano otvorene i 22. Olimpijske igre.

stadion moskva luznjiki 2

Taj stadion koji pripada među najveće i najljepše u svijetu izgrađen je 1956. godine, a u cijelosti je obnovljen, proširen i moderniziran tijekom četverogodišnje obnove od 2013. do  2017. godine kada je dobio spektakularni aluminijski krov. Investitor obnove stadiona su u jakoj međunarodnoj konkurenciji izabrali aluminij grupe Impol kao najbolji za tu namjenu. Svi elementi koji su ugrađeni u najveći ruski stadion proizvedeni su u Impolovoj tvornici u Sevojnu koja proizvodi obojeni aluminij.

– Aluminij je za krovnu konstrukciju stadiona Lužnjiki, izabran zbog njegovih svojih svojstava. Lagan je i čvrst pa ga je moguće koristiti na visokim i glomaznim strukturama. Istodobno, on pruža mogućnost izgradnje inteligentnih fasadnih sustava koji smanjuju potrošnju energije i do 50 posto. Građevinska industrija, sve više prepoznaje prednosti aluminija i u sve većim ga količinama koristi pri gradnji. Prema aktualni pokazateljima ona troši čak četvrtinu cjelokupne proizvodnje aluminija u svijetu – ističe Nina Potočnik, voditeljica Ureda za odnos s javnošću IMPOL grupe.

Valjaonica_Slo

Na tom tržištu značajan udio ima i grupe Impol koja građevinsku industriju širom svijeta snabdijeva aluminijskim profilima, rešetkama, cijevima te ravnim i rebrastim limovima. Od aluminija iz pogona grupe Impol proizvode se konstrukcije solarnih panela, balkonske ograde, krovovi, strehe, sustavi sjenila, paneli za oblaganje fasada, stolarija, oluci i niz drugih elemenata koji u građevinarstvo zamjenjuju drvo i druge materijale koji su u odnosu na aluminij po trajnosti, fleksibilnosti, mehaničkoj otpornosti, troškovima održavanja, postojanosti i energetskoj učinkovitosti, inferiorni.

Zbog toga ga mnogi arhitekti i građevinari, pa i oni koji su obnavljali moskovski stadion Lužnjiki, sve više  uključuju korištenje aluminija u svoje projekt. Pred drugim materijalima prednosti su mu još i estetski izgled te izdržljivost budući da je aluminij iznimno otporan na vremenske uvjete.

– Od iznimne je važnosti lakoća i jednostavnost recikliranja aluminija. Za razliku od drugih materijala, a to je jako važno u nastojanjima da se očuva okoliš i zaštite raspoloživi resursi, aluminij je u svakom trenutku moguće reciklirati i to ne samo jednom. Mogućnosti ponovnog korištenja aluminija su neiscrpne jer od pri recikliranju ne gubi svoja izvorna svojstva. Tu osobinu aluminija grupa Impol pretvorila je u jednu od svojih prednosti te u svom proizvodnom procesu koristi više od 75 posto recikliranog aluminija, a s kupcima svojih proizvoda ugovara povratak aluminija kada proizvodi koje su kupili više ne služe svrsi zbog koje su nabavljeni – objašnjava Nina Potočnik.

stadion moskva luznjiki 3

Zbog svega toga grupa Impol sudjeluje u istraživačkim projektima optimizacije recikliranja aluminija te posebno procesa refinacije, čišćenja aluminijske taline od nečistoća. Impol je u okviru projekta OPTIAL razvilo sustav koji omogućava precizan izračun optimalne strukture spremnika za taljenje. Za taj projekt dobili su zlatnu medalju za inovacije Styrian Chamber of Commerce.  Osim toga grupa Impol surađuje s tvrtkom IBM, Zürichu, u primjeni  IBM-ove metodologije na proizvode tvrtke Watson (Watson Metallurgy) u cilju unapređivanja mehaničkih svojstava aluminija.

IMPOL Grupa, podsjetimo,  objedinjuje proizvodnju aluminija u tri lokacije u Slovenskoj Bistrici, Šibeniku i Sevojnu. S proizvodnjom od 230 tisuća tona godišnje Impol je najveći proizvođač aluminija na Balkanu. Dominira u domeni valjanih i prešanih proizvoda, a njene ljevaonice isporučuju širok spektar aluminijskih legura u potpunosti prilagođen potrebama kupaca.

kabina_Alumobil livni_stroj stadion moskva luznjiki 1


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.