Vatrogasci upozoravaju: Oprezno s korištenjem božićnih dekoracija

pixabay
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Ova nedjelja, prva je adventska nedjelja. Bliži nam se vrijeme ukrašavanja domova i paljenja prve adventske svijeće.

Važno je pridržavati se savjeta vatrogasaca jer je u ovome razdoblju povećana opasnost od izbijanja požara zbog neopreznog korištenja dekoracija, upozoravaju iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Treba biti oprezan jer je božićna rasvjeta koja se koristi prilikom ukrašavanja često neispravna. Isto tako, ostavljanje upaljenih božićnih dekoracija i ukrasnih svijeća bez nadzora u blizini božićnih drvca, može biti kobno.

Prirodno božićno drvce predstavlja posebnu opasnost. Brzo se osuši i potrebno mu je svega 30 sekundi da izgori i zahvati okolni namještaj stoga se ne smije se postavljati u blizini izvora topline niti je preporučljivo koristiti prskalice na božićnom drvcu.

„Pridržavanjem ovih savjeta zajednički možemo uživati u nadolazećem blagdanskome razdoblju, bez požara i nesreća. Također, kako bi upozorili građane na potencijalne opasnosti od izbijanja požara zbog neispravnih dekoracija, Hrvatska vatrogasna zajednica tijekom prosinca provodi preventivnu kampanju. Tako su prigodni plakati s porukama postavljeni diljem Hrvatske, a radijski i TV spotovi emitiraju se na nacionalnoj i lokalnoj razini kako bi približili savjete građanima“, kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Podsjetio je kako u slučaju da primijetite požar odmah nazovete vatrogasce na broj 193 ili Centar 112.


Pratite nas i na društvenim mrežama: