Više

  Traže i izmjene prostornih planova

  Uzbuna u Lozovcu: Usred naselja investor iz Zagreba želi graditi sunčanu elektranu

   

  Mještani Lozovca, malo je reći, ogorčeni su objavom na stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja iz koje je jasno kako tvrtka Solar Energy Lozovac iz Zagreba ima namjeru graditi sunčanu elektranu usred mjesta i na samo ulazu u Nacionalni park Krka. Kako je ta objava na stranicama Ministarstva gospodarstva još od 21. lipnja ove godine Lozovčani su u strahu da je možda sve već sve gotova stvar i obratili su se Šibenskom portalu za pomoć.

  Naime, investitor je već izradio Elaborat zaštite prirode i čeka očitovanje Ministarstva gospodarstva, nako odgovora iz Grada Šibenika i Šibensko-kninske županije, o tomu je li potrebno provesti postupak procjene utjecaja zahvata na okoliš ili nije. Uvidom u Zemljišnik, većina parcela na kojima investitor planira gradnju sunčane elektrane u vlasništvu je Republike Hrvatske, a manji dio ima više privatnih vlasnika. Ukupna površina tog zahvata je skoro 20 hektara, a Idejno rješenje izgradnje sunčane elektrane Lozovac izradila je u veljači ove godine tvrtka Tesla. Elektrana bi bila instalirane snage 21 kWp, a pod fotonaponskim modulima bilo bi oko sedam hektara zemljišta. Lozovčane brine i što je istekao rok od 30 dana u kojem je javnost mogla dostaviti svoje mišljenje Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

  – U najmanju ruku je sumnjivo da netko osniva firmu i izrađuje Elaborate za izgradnju solarne elektrane koja se ne spominje ni u jednom prostornom planu, a još ne zadovoljava ni uvjete navedene u Prostornom planu županije. Mi mještani Lozovca sigurno nećemo dopustiti da se uzurpira prostor u kojem živimo na ovakav način. Polje ‘crnih ploča’ sigurno nije prizor koji želimo gledati na ulazu u NP. Sigurni smo da postoje lokacije za ovakve zahvate koji neće utjecati na zaštićena a ni na naseljena područja – poručuju iz Lozovca.

  Kako je izgradnja planirana u naseljenom mjestu, uz državnu cestu, na samom ulazu u NP Krka i tik uz granicu područja Ekološke mrežu Natura 2000, pitanja smo, osim gradskoj i županijskoj upravi, uputili i javnim ustanovama NP Krka i Priroda Šibensko-kninske županije.

  Kako saznajemo u gradskoj upravi Šibenika, investitor je išao i korak dalje te traži da se u izmjenama i dopunama PPUG-a Šibenika na toj lokaciji planira površina za izgradnju sunčane elektrane.

  – Grad Šibenik je 14. lipnja ove godine zaprimio zahtjev Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za mišljenje na ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš sunčane elektrane Lozovac. Kako planovima koji reguliraju predmetno područje, a to su Prostorni plan Šibensko-kninske županije i Prostorni plan uređenja Grada Šibenika, nije planirana sunčana elektrana na području Lozovca, te je tako i odgovoreno Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja 8.rujna 2021. godine. Solarne elektrane velikog kapaciteta, većeg od 200kW, dozvoljene su samo u gospodarskoj zoni Podi. Stranka ‘Solar Energy Lozovac’ je uputila zahtjev za izmjenu prostornog plana 14. srpnja ove godine, i sa svim ostalim zahtjevima za izmjenu prostornog plana će biti obrađen u postupku izrade izmjena i dopuna PPUG-a – kazala je Madlena Roša Dulibić, pročelnica Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Šibenika.

  U postupku izrade novog plana, uz urbaniste, zadnju riječ imaju gradonačelnik i potom Gradsko vijeće, što znači da zahtjev tvrtke ‘Solar Energy Lozovac’ još može biti odbačen ili prihvaćen.

  – Javna ustanova Priroda nije dobila na uvid niti očitovanje predmetnu dokumentaciju. Navedeni zahvat nije u skladu s važećom Prostorno-planskom dokumentacijom – kratko nam je odgovorila Anita Babačić Ajduk, ravnateljica Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije.

  Iz Javne ustanove Nacionalni park Krka kazali su nam kako izgradnja sunčane elektrane nije u njihovoj nadležnosti.

  – Za naglasiti je da se ne radi o postupku koji nositelju zahvata omogućuje realizaciju projekta već se samo utvrđuje je li potrebno provesti postupak procjene utjecaja na okoliš odnosno Glavnu ocjenu za ekološku mrežu. Iz dostavljenih podataka razvidno je da lokacija nije planirana važećim dokumentima prostornog uređenja što je osnovni preduvjet za ishođenje lokacijske i drugih dozvola, odnosno za pripremu dokumentacije za realizaciju projekta – poručuju iz NP Krka.

  Iz županijske uprave potvrdili su nam da je temeljem objave Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja počeo postupak ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš na zahtjev nositelja zahvata koji planira izgraditi sunčanu elektranu na području Lozovca. Upravni odjel za zaštitu okoliša i komunalne poslove Šibensko-kninske županije, kao jedan od sudionika u postupku, očitovao se mišljenjem 9. srpnja ove godine. U zaključku tog mišljenja navode:

  – Upravni odjel za zaštitu okoliša i komunalne poslove Šibensko-kninske županije je mišljenja, ukoliko uopće postoje za to prostorno-planske pretpostavke, da nije potrebno provesti postupak procjene utjecaja na okoliš te da je zahvat prihvatljiv za okoliš uz uvjet da se prilikom izvođenja planiranih radova poštuju odredbe Zakona o zaštiti okoliša, Zakona o zaštiti prirode, Zakona o vodama, Zakona o održivom gospodarenju otpadom, Zakona o zaštiti od buke te mjere zaštite okoliša propisane predmetnim Elaboratom.

  Iz županijske uprave dodaju i kako je za istaknuti da sunčana elektrana u Lozovcu nije u skladu s važećom prostorno-planskom dokumentacijom te u postupku ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš samog zahvata nije moguće kvalitetno procijeniti kumulativni utjecaj zahvata, već je to nužno sagledati na strateškom nivou u postupcima izrade i donošenja prostorno-planske dokumentacije.

  – Radi boljeg razumijevanja ovakvih situacija, potrebno je istaknuti da nositelji zahvata, odnosno investitori, vrlo često u okviru svojih zakonskih mogućnosti pokretanjem postupaka ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš prije planiranja zahvata u prostorno-planskoj dokumentaciji žele ‘ubrzati’ potrebne procedure. Međutim, takva zakonska mogućnost nikako nije garancija da će upravo taj i takav zahvat stvarno biti dio prostornog plana kako županije tako i jedinice lokalne samouprave. Ovakva zakonska mogućnost ostavlja velike dvojbe u postupanju upravnih tijela i zainteresirane javnosti jer se njom stječe dojam da se neki zahvat hoće prisilno ‘uplaniti’ i onda kad za to ne postoje nužne pretpostavke. Niti jedan zahvat nije moguće realizirati ukoliko nije planiran prostorno-planskom dokumentacijom uz sva propisana ograničenja – odgovorila nam je Sanja Slavica Matešić, službenice ovlaštene za privremeno obavljanje poslova pročelnika županijskog Upravnog odjela za zaštitu okoliša, prostorno uređenje, gradnju i komunalne poslove.

  Potvrđeno nam je i kako je Županija u postupku izrade Izmjena i dopuna Prostornog plana zaprimila zahtjev investitora vezan uz izmjene Prostornog plana županije na lokaciji Lozovac koji je, kao i u slučaju gradske uprave, u postupku obrade.

  Tvrtka Solar Energy Lozovac osnovana je u siječnju ove godine sa sjedištem u Zagrebu, pretežita djelatnost joj je proizvodnja električne energije, a jedini osnivač i direktor je Toni-Rudolf Vlaić. Ista osoba, prema Sudskom registru, jedini je osnivač i direktor tvrtki International Metal Fusion, Luma Energy te Solar energy Polača i Solar Energy Kistanje, a direktor je i u tvrtki El Sun Energy. Također je i osoba ovlaštena za zastupanje zagrebačke podružnice turske tvrtke ‘Elin Elektrik Inşaat Müşavirlik Proje Taahhüt Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi iz grada Çankaye.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Odana počast poginulim i nestalim pomorcima

  U povodu obilježavanja blagdana svetog Nikole, zaštitnika pomoraca, šibenski Sindikat pomoraca Hrvatske, Udruga pomorskih kapetana i časnika iz Šibenika te Lastavica cruising organizirali su...

  Od danas se nezaposleni u evidenciju HZZ-a mogu...

  Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) uveo je dvije nove digitalne usluge te se nezaposleni i drugi tražitelji posla od utorka mogu prijaviti u evidenciju...

  Održana sveta misa s blagoslovom djece u crkvi...

  Povodom blagdana svetog Nikole, zaštitnika djece i pomoraca, jutros je u zavjetnoj svečevoj crkvi na šibenskoj rivi održana misa s blagoslovom djece koju je...

  U Zagrebu potpisan ugovor o dodjeli sredstava Gradu...

  U organizaciji Središnjeg ureda za demografiju i mlade danas, 6. prosinca u Zagrebu, održano je svečano potpisivanje i uručivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava...

  NAJNOVIJE

  Odana počast poginulim i nestalim pomorcima

  U povodu obilježavanja blagdana svetog Nikole, zaštitnika pomoraca, šibenski Sindikat pomoraca Hrvatske, Udruga pomorskih kapetana i časnika iz Šibenika te Lastavica cruising organizirali su...

  Od danas se nezaposleni u evidenciju HZZ-a mogu prijaviti online

  Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) uveo je dvije nove digitalne usluge te se nezaposleni i drugi tražitelji posla od utorka mogu prijaviti u evidenciju...

  Održana sveta misa s blagoslovom djece u crkvi sv. Nikole u Šibeniku

  Povodom blagdana svetog Nikole, zaštitnika djece i pomoraca, jutros je u zavjetnoj svečevoj crkvi na šibenskoj rivi održana misa s blagoslovom djece koju je...

  U Zagrebu potpisan ugovor o dodjeli sredstava Gradu Kninu

  U organizaciji Središnjeg ureda za demografiju i mlade danas, 6. prosinca u Zagrebu, održano je svečano potpisivanje i uručivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava...