Izdao HZJZ

Upute i preporuke za čišćenje prostora bez oboljelih od koronavirusa

Ilustracija

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je preporuku za čišćenje prostora bez oboljelih od koronavirusa, za što je potrebno imati rukavice, zaštitnu masku, radnu odjeću, plastične vrećice, krpe, deterdžent i dezinfekcijsko sredstvo, zatim kantu s vodom te brisače poda.

– Prije nego što počnete s čišćenjem, stavite masku i rukavice te izbjegavajte dodirivanje lica i očiju tijekom čišćenja. Prozori neka vam uvijek budu otvoreni zbog provjetravanje, a možete ukljičiti i ventilaciju. Pod očisitite neutralnim deterdžantom i zatim ga dezinficirajte, a zatim to isto napravite u toaletu, uključujući WC školjku i sve površine. Nije poželjno koristiti pakiranja s raspršivačem za nanošenje dezinfekcijskog sredstva jer može doći do prskanja i daljnjeg širenja virusa. Zatim skinite jastučnice, posteljinu, deke i ostale tkanine te ih operite u perilici rublja na minimalno 60 °C – izvijestili su iz HZJZ-a.

Krpe nakon čišćenja također treba oprati na 60 °C, a rukavice i masku odložiti u plastičnu vrećicu te oprati ruke sapunom i vodom u trajajnju od 20 sekundi. Otpad koji je nastao za vrijeme čišćenje treba što je prije moguće baciti, zatim se istuširati i presvući te ostaviti prostor otvoren da se prozrači.

Prilikom korištenja sredstava za čišćenje važno je:

Pridržavati se uputa za korištenje koje je naveo proizvođač sredstva

Izbjegavati kontakt sredstva s očima i kožom te držati dalje od dohvata djece

Ne miješati različita sredstva za čišćenje te provjetravati prostorije u kojima se koristi sredstvo za čišćenje

Za dezinfekciju kontaminiranih površina ili materijala izbjegavati uporabu raspršivača, proučiti kontaktno vrijeme te ostaviti da sredstvo djeluje sukladno uputama proizvođača

Odabir sredstava za dezinfekciju:

Dezinfekcija se izvodi registriranim dezinfekcijskim sredstvom koja djeluju na viruse prema uputama proizvođača.

Alternativno se može koristiti i 0,05 postotni natrijev hipoklorit (5 postotni izbjeljivač koji se koristi u domaćinstvima razrijediti u omjeru 1:100) ili 70 postotni etilni alkohol za osjetljive površine.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.