Nezavisni sindikat Slap traži bolje uvjete za radnike

Uprava Impola sindikatu: ‘Plaće još ne možemo povećati jer nije ostvaren plan proizvodnje i previše je reklamacija

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

‘Pogoršani poslovni rezultati i drastični nedostatak narudžbi, ne dopuštaju nikakve korekcije osnovnih plaća’ piše, među ostalim u odgovoru što su ga Jernej Čokl, predjednik Uprave slovenskog Impola i direktorica Impol TLM-a Marijana Lažeta uputili Nezavisnom sindikatu ‘Slap’ iz kojeg su, u dva navrata, zatražili bolji status radnika. Predsjednik ‘Slapa’ Zdravko Burazer njihove je zahtjeve iznio i na sastanku u sjedištu tvrtke u Slovenskoj Bistrici gdje je, kako kaže, ponovio i obrazložio nezadovoljstvo radnika stanjem u poduzeću. Izdvojio je malu osnovnu plaću, nedovoljno radnika koji bi trebali rasteretiti veliki broj sadašnjih zaposlenika koji su na poslu maksimalno opterećeni čak i nakon isteka redovnog radnog vremena. Burazer kaže da ih je upozorio i na lošu komunikaciju i odnos prema radnicima zbog čega ljudi počinju odlaziti iz tvrtke. Isto tako, ukazali su na potrebu poboljšanja kvalitete toplog obroka kao i otežane uvjete rada u ekstremnim ljetnim ili zimskim uvjetima.

‘Vezanje stimulacije uz ukupnu mjesečnu realizaciju stvara dodatnu lošu atmosferu, iz jednostavnog razloga što u najviše slučajeva radnici nisu krivi za ukupnu realizaciju. Ili, još preciznije, radnik može ostvariti sve planove koji su pred njega postavljeni, a onda se suočiti sa situacijom da mu neće biti isplaćena stimulacija zbog ukupnih rezultata u firmi. Tada se stimulacija obično pretvara u destimulaciju i radnik gubi vjeru u postupanje poslodavca’, ističe Burazer, koji je u ime sindikata zatražio od Uprave Impola da se poveća vrijednost boda za obračun plaće, da se zaposli dodatan broj izvršitelja u proizvodnji te da se smanji broj sati pripravnosti koje je sada 15 dana u mjesecu.

Nije postignut plan proizvodnje, puno reklamacija i kasne investicije

Uprava je, međutim, odgovorila da ne može udovoljiti sindikalnim zahtjevima jer nije postignut plan proizvodnje, da je previše reklamacija, kasne investicijski projekti, a dodana vrijednost po zaposleniku je preniska.

‘Teška tržišna situacija zahtijeva da se kupcima isporučuju samo visokokvalitetni proizvodi, a razina kvalitete u Impol-TLM-u više nije zadovoljavajuća.

Takoder, pišu iz Slovenije sindikalistima, da trenutni problemi s vlasništvom postojeće Ijevaonice mogu dovesti do visokih dodatnih troškova, a mogu čak i onemogućiti funkcioniranje ljevaonice, što bi do izgradnje nove dovelo u pitanje do 350 radnih mjesta, jer bi, u suprotnom,  mogla funkcionirati samo još topla valjaonica. Navode i da se svi problemi s neriješenim ekološkim zahtjevima povlače iz prošlosti, a što bi opet jako povećalo troškove i odgađalo rokove za izgradnju nove ljevaonice. Neslužbeno doznajemo da su u pitanju još uvijek neriješeni imovinsko-pravni odnosi s jednom bankom koja nad starom TLM-ovom valjaonicom ima hipoteku.

Uprava poduzeća očitovala se i na primjedbu sindikata da se plaće nisu povećale od donošenja Pravilnika o sistematizaciji radnih mijesta.

‘Svjesni smo da je nagrađivanje jedan od značajnih čimbenika zadovoljstva zaposlenika. S tim, ciljem, smo nedugo nakon pokretanja proizvodnje u društvu Impol-TLM odnosno od početka kolovoza 2016. godine usvojili novi Pravilnik o sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta, kojim smo željeli uspostaviti transparentan sustav nagrađivanja zaposlenika. Sistematizirana radna mjesta ocijenili smo s jednakim brojem bodova, kao što su ocijenjena usporediva radna mjesta u društvima u Slovenskoj Bistrici.

Plaće su veće od prosjeka u RH

Društvo Impol-TLM d.o.o. trenutno zaposljava 428 zaposlenika, što znači da je zaposleno 140 radniika više nego u srpnju 2016. Plaće su se u srpnju 2016., u usporedbi sa srpnjem 2019. povećale za više od 30 posto, navode iz sjedišta poduzeća.

Ističu i da je na kraju 2017. i 2018. godine zaposlenicima bila isplaćena i božćnica koja nije obuhvaćena u prosječnoj plaći. Takoder, postignute prosječne plaće u lipnju 2019. iznad su državnog prosjeka. Bruto plaća je veća je za 11,36, a neto plaća za 7,88 posto.

‘Želimo biti uspješniji u provedbi mjera, prvenstveno u svrhu održavanja radnih mjesta. Nakon stabilizacije uvjeta i poboljšanja rezultata poslovanja možemo ponovno otvoriti temu vezanu za povećanje plaća zaposlenika’, poručili su sindikalistima Jernej Čokl i Marijana Lažeta.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.