Ugostitelji, chefovi, somelieri i lokalni proizvođači udružuju snage: ‘Cilj je stvaranje vinske destinacije u županiji’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Ugostitelji, hotelijeri, proizvođači vina, pršuta, sira, maslinovog ulja, rakije i drugih autohtonih proizvoda, okupili su se danas u restoranu Atrium na Lozovcu u sklopu eno-gastro susreta Šibensko-kninske županije. Susreti su namijenjeni dijalogu između ugostitelja, chefova, someliera i proizvođača lokalnih proizvoda kako bi svi zajedno doprinijeli boljem pozicioniranju eno-gastronomije županije, produljenju turističke sezone i podizanju kvalitete ponude.

– Cilj je stvaranje vinske destinacije na području cijele županije. Smatram da je to područje vrlo zanimljivo za ljude koji dolaze kod nas i žele probati autohtone proizvode. Javnost je prilično zainteresirana za projekt i naš cilj je uspostavljanje dijaloga između ugostitelja i proizvođača. Broj OPG-ova raste iz dana u dan zahvaljujući vladinim mjerama, pa se mogu povući značajna sredstva. Županija je ove godine za gospodarstvo osigurala iznos od 400 tisuća kuna, a sličan iznos ide i za poljoprivredu – izjavio je dožupan Nikola Blažević.

Idejni začetnik projekta je Davorka Krnić koja se u suradnji s Martinom Miličević upustila u tu avanturu u rujnu prošle godine.

– Napravila sam strategiju, predstavila je Županiji i njima se to dopalo. Krenuli smo prvo s vinarima jer su oni bili najspremniji nešto pokrenuti, a sad će se prvi put predstaviti i proizvođači maslina, sira, pršuta, rakije i ostalih proizvoda. Vinara ima oko 25 koji buteljiraju vina, a za ostale ne znamo jer nisu još svi registrirani. Ovo je jedna od ideja da ih povežemo s ugostiteljima, pa da vide gdje i kako dalje. Problem im je marketing,  a za to nemaju vremena jer su fokusirani na proizvodnju, i evo, mi ćemo im pomoći – kazala je Krnić.

Susret je kruna projekta jer su ugostitelji, proizvođači hrane i vina okupljeni kako bi zajedno kreirali jednu pozitivnu priču.

Svi zajedno, nadaju se, postići će bolju vidljivost na tržištu i odgovoriti njegovim zahtjevima. Sličnog mišljenja je i vinar Andro Rak, koji sa svojim bratom proizvodi vino u Dubravi kod Šibenika.

– Imamo četiri hektara vinograda i proizvodimo zasad dvije autohtone sorte, maraštinu i babić, a u planu je i debit. Napravimo negdje oko 30 tisuća boca godišnje. Prodajemo širom Hrvatske, pretežno u Dalmaciji, a najviše u našoj kućnoj kušaonici u Dubravi – zaključio je Rak.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.