Udruga vatrogasaca želi da ‘Srce kornatsko’ odustane od puštanja lampiona. Odgovorio im predsjednik DVD-a Vodice

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Uz poruku ‘Puštajmo balone, a ne lampione’ Udruga profesionalnih vatrogasaca Hrvatske zatražila je putem medija od DVD-a Vodice, udruge ‘Veliko srce kornatsko’ i njihovog predsjednika Ante Sladoljeva da odustanu u nedjelju od akcije puštanja u zrak zapaljenih lampiona u spomen na pogibiju 12 vatrogasaca na Kornatu prije deset godina, poručivši kako ‘nam zbog obilježavanja jedne tragedije ne trebaju nove’.

Organizatori akcije žele prodavati lampione koji bi se puštali u zrak u znak sjećanja na poginule heroje kornatske tragedije iz 2007. godine i to za humanitarnu namjenu, za Dječju bolnicu u Zagrebu. Zbog plemenite akcije i pijeteta prema poginulima nitko, kaže predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske Goran Franković, ne želi organizatorima reći ‘da je to opasno’ i da moraju odustati, baciti nabavljene lampione i kupiti balone.

Franković kaže da su na vrijeme predlagali balone, ali da u DVD Vodice ‘inzistiraju da se sada u srcu požarne sezone pusti u zrak tri tisuće lampiona’.

– Oni dakle insistiraju da se u prirodu pusti vatra u vrijeme kada požari u Dalmaciji rade ogromnu štetu, a vatrogasci iz cijele Hrvatske daju zadnje atome snage da bi ugasili i zadnji plamen. Zato apeliram na svijest ljudi da doniraju za bolnicu, neka budu humani prema potrebitima u zajednici, u znak sjećanja na najveću vatrogasnu tragediju i stradale vatrogasce, ali kao profesionalni vatrogasac ne samo da ne mogu kupiti lampion, već ću inzistirati da se usvoji naš zahtjev da se zakonski ili s nekim pravilnikom zabrani posvuda u Hrvatskoj puštanje lampiona u prirodu, i ljeti i zimi – rekao je Franković.

Udruga profesionalnih vatrogasaca je ranije uputila prijedlog MUP-u da se donese pravilnik o zabrani distribucije lampiona, dakle bilo kakva njihova prodaja, kao i puštanje u zrak, ali im je iz Ministarstva stigao odgovor da takve odluke nisu u nadležnosti MUP-a, javlja RTL.

– Mi vatrogasci, zapovjednici najviših razina tražimo da se izričito zabrani korištenje takve vatre kroz čitavu godinu, kao što primjerice Austrija i Njemačka imaju izričitu zabranu. Lampioni su protiv pravila struke, imamo primjer da se jedan lampion zapetljao u oplatu Zagrebačke katedrale i razne druge primjere – rekao je Franković i podsjetio da je voditelj Inspektorata MUP-a Petar Bekavac Nogometnom kluba Hajduk ovog proljeća odbio izdati odobrenje da se na stadionu puštaju lampioni ‘zbog opasnosti od nastanka i širenja požara, te ugrožavanje života i zdravlja ljudi, imovine i okoliša’.

Dvije najveće profesionalne vatrogasne postrojbe, one u Zagrebu i Splitu, također su protiv te akcije, ustvrdio je Franković, dodajući kako je jedino Kontrola zračne plovidbe udruzi ‘Veliko srce kornatsko’ odobrila akciju, kao i DVD Vodice, s predsjednikom Sladoljevim.

vodice srce kornatsko ante sladoljev 090317 1

Predsjednik DVD-a Vodice Ante Sladoljev, poručio je Frankoviću da iznosi neistine.

– Gospodin Franković iz Udruge navodi čiste neistine i laži. Kaže da smo mi inzistirali na tome, a radili smo u suradnji s vatrogasnim postrojbama i dobrovoljnim vatrogasnim društvima i svi su bili oduševljeni idejom. Oni koji su se odlučili za balone, ići će s njima, a oni koji su izrazili želju za lampionima ići se s njihovim puštanjem.  Nadalje, mi imamo dozvole za sve navedene gradove u kojima će se puštati lampioni, od dozvola koje izdavaju gradovi, do onih koje daju vatrogaci, stoga Franković laže kad govori da nemamo dozvole – tvrdi Sladoljev.

Napominje kako se lampioni u Vodicama puštaju već godinama i kako se dosad nije dogodio nikakav incident.

– Ovo nama nije novost. Godinama već puštamo lampione, sve osiguramo i normalno da ih ne bi puštali ako nisu idealni uvjeti. Sve radimo u dogovoru s vatrogascima i dosad nije bilo nikakvog incidenta. Brojne humanitarne akcije organizirale su se upravo s puštanjem lampiona, pa ja pitam kako su se dosad onda izdavale dozvole i suglasnost za to – govori predsjednik vodičkog DVD-a.

Humanitarna akcija stoga će se, zaključuje Sladoljev, održati ako vremenske prilike budu odgovarajuće. Jedino u slučaju vjetra ili kakvih drugih vremenskih neprilika puštanja lampiona neće biti.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.