U talijanskom mjestu Suasa otvorena izložba posvećena Burnumu

Jučer je u talijanskom mjestu Suasa, u arheološkom muzeju otvorena izložba posvećena Burnumu, nekadašnjem rimskom vojnom logoru, koji se u cijelosti nalazi na prostoru Nacionalnog parka ‘Krka’.

Poveznica između Suase i Burnuma je arheološki odsjek Sveučilišta u Bologni koji provodi istraživanja na oba lokaliteta, a izložba je rezultat izvrsne suradnje arheoloških timova. Također, Lucio Coiedio Candido, prvi vlasnik vile u Suasi, poznate po prekrasnim podnim mozaicima, služio je kao časnik rimske vojske u Dalmaciji, duž granice na kojoj stoji Burnum.

Izložba sadrži presjek istraživanja arheološkog lokaliteta Burnum od početka 20. stoljeća do danas – izvorne rukotvorine, poput oružja, oruđa, nakita i predmeta za svakodnevnu uporabu, i bogatu zbirku znanstvenih radova, monografija i tematskih članaka.

Biser antičke povijesti, rimski vojni logor Burnum, bio je smješten na desnoj obali rijeke Krke, na mjestu gdje su se u rimsko doba križale najvažnije prometnice, što odgovara području današnjeg naselja Ivoševci. Sagrađen je u I. st. poslije Krista, a danas su vidljivi ostaci lukova koji su pripadali zgradi vojnog zapovjedništva te dobro sačuvan amfiteatar.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.